Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Politico: Σεξ, ψέματα και κλοπές – Αυτές ήταν οι 8 πιο ντροπιαστικές παραιτήσεις πολιτικών

Ο Jérôme Cahuzac υπουργός οικονομικών της Γαλλίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20ετών για απάτη και φοροδιαφυγή
Από σεξουαλικά σκάνδαλα μέχρι κακή υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων έως μικροκλοπές, αυτές είναι οι 8 πιο viral παραιτήσεις πολιτικών σε όλο τον κόσμο
«Πολλοί άνθρωποι με έχουν ρωτήσει πώς θα μπορούσα να κάνω κάτι τόσο ανόητο. Το έχω αναρωτηθεί πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν έχω εξήγηση», έγραψε ο ηγέτης του νορβηγικού αριστερού κόμματος, Μπιορνάρ Μόξνες, στο Facebook, όταν κάμερα ασφαλείας τον κατέγραψε να κλέβει ένα ζευγάρι πολυτελή γυαλιά ηλίου από το αεροδρόμιο του Όσλο.
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό το POLITICO συγκέντρωσε τις πιο viral παραιτήσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική. Από σεξουαλικά σκάνδαλα μέχρι υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων έως μικροκλοπές, εδώ είναι οι 8 πιο επαίσχυντες παραιτήσεις πολιτικών.
1. Ο συντηρητικός βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Νιλ Πάρις παραιτήθηκε αφού συνελήφθη να παρακολουθεί πορνό στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων το 2022. Ο Πάρις ισχυρίστηκε ότι ήταν μια «στιγμή τρέλας» και είπε ότι έπεσε κατά λάθος στο προσβλητικό περιεχόμενο για ενήλικες, ενώ αργότερα παραδέχτηκε ότι πράγματι, παρακολουθούσε περιεχόμενο για ενήλικες με δική του πρωτοβουλία.
2. Όταν η Αϊτή επλήγη από σεισμό το 2010, ο Γάλλος υπουργός Ανάπτυξης Αλέν Ζουαντέ ήταν έτοιμος να βοηθήσει. Για να φτάσει σε ένα διεθνές συνέδριο βοήθειας που πραγματοποιήθηκε στη Μαρτινίκα, ο Ζουαντέ μίσθωσε ένα ιδιωτικό τζετ αξίας 116.500 ευρώ. Παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο που έγινε πρωτοσέλιδο.
3. Ο Ζουαντέ ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης κατά τη θητεία του Νικολά Σαρκοζί που βρέθηκε να έχει σπαταλήσει χρήματα των φορολογουμένων. Ο υπουργός Κριστιάν Μπλαν δέχθηκε πυρά επειδή αγόρασε κουβανέζικα πούρα αξίας 12.000 ευρώ χρησιμοποιώντας δημόσια χρήματα.
4. Ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζερόμ Καουζάκ ήταν ένας ισχυρός πολέμιος των φορολογικών παραδείσων στο εξωτερικό. Δεν θα μαντέψετε ποτέ για τι κρίθηκε ένοχος αργότερα. Ήταν φορολογική απάτη! Οι παράνομες δημοσιονομικές δραστηριότητες του Καουζάκ δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε έρευνα του 2012 από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είχε δηλώσει χρήματα που κρατούσε σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό για σχεδόν 20 χρόνια.
5. Ο αναπληρωτής καγκελάριος της Αυστρίας, Στράχε σκέφτηκε ότι θα πήγαινε ωραίες διακοπές στην Ίμπιζα, όπου συνάντησε μια γυναίκα που ισχυριζόταν ότι ήταν πλούσια Ρωσίδα πολίτης που είπε ότι ήθελε να επενδύσει στην Αυστρία.
Η γυναίκα προσφέρθηκε να αγοράσει το 50% των μετοχών της αυστριακής εφημερίδας Kronen-Zeitung και να αλλάξει γραμμή ειδήσεων για να προωθήσει την ατζέντα του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας του Στράχε. Με τη σειρά του, ο Στράχε είπε ότι θα μπορούσε να της αναθέσει τις δημόσιες συμβάσεις. Το σκάνδαλο που ξέσπασε ονομάστηκε “Ibiza-gate” – έριξε την κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς.
6. Η επικεφαλής της περιφέρειας της Μαδρίτης Κριστίνα Σιφουέντες έγινε πρωτοσέλιδο όταν κυκλοφόρησαν παλιά πλάνα που την έδειχναν να κλέβει μία αντιγηραντική κρέμα. Το περιστατικό ήταν ένα «ακούσιο λάθος», είπε η Σιφουέντες, η οποία αφέθηκε ελεύθερη αφού πλήρωσε για την κρέμα 40 ευρώ.
7. Σε ένα ακόμη σκάνδαλο κλοπής, ένας Σλοβένος βουλευτής έχασε τη δουλειά του αφού έκλεψε ένα σάντουιτς από ένα κατάστημα στη Λιουμπλιάνα. Ο Darij Krajcic φέρεται να είπε στους συναδέλφους του ότι ενοχλήθηκε όταν οι υπάλληλοι του σούπερ μάρκετ τον αγνόησαν και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτό που ονόμασε «κοινωνικό πείραμα» για να ελέγξουν την ασφάλεια του καταστήματος. Ενώ η κλοπή πέρασε απαρατήρητη, οι πιέσεις από τους συναδέλφους του οδήγησαν στην παραίτησή του – και στην αποπληρωμή του κόστους του σάντουιτς.
8. Από όλες τις ντροπιαστικές παραιτήσεις σε αυτή τη λίστα, αυτή είναι αυτή με τους περισσότερους εμπλεκόμενους. Το 1999, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επικεφαλής τον Ζακ Σαντέρ παραιτήθηκε αφού μια καυστική έκθεση της επιτροπής την έκρινε ένοχη για «διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και απάτη».

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: