Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για 2 εκατ. παιδιά στον Νίγηρα

Δραματική η κατάσταση για περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά που «έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια» σύμφωνα με την Unicef.
Στον Νίγηρα, εδώ και αρκετές εβδομάδες, η κατάσταση έχει αποσταθεροποιηθεί πλήρως από το πρόσφατο πραξικόπημα.
«Πριν από την πρόσφατη εμφύλια αναταραχή και την πολιτική αστάθεια στον Νίγηρα» η Unicef υπολόγιζε ήδη το 2023 «σε 1,5 εκατομμύριο τον αριθμό των παιδιών κάτω των 5 ετών που πάσχουν από υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 430.000 που υποφέρουν από την πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού».
Σύμφωνα με τη Unicef, αυτοί οι αριθμοί ενδέχεται να αυξηθούν «αν οι τιμές των τροφίμων συνεχίσουν να αυξάνονται και αν μια οικονομική ύφεση πλήξει οικογένειες, νοικοκυριά και εισοδήματα».
Επιπλέον, οι «ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος» -που είναι ήδη συχνές στον Νίγηρα και πολλαπλασιάζονται με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα από την Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) ως απάντηση στο πραξικόπημα.
Η UNICEF υπενθυμίζει ότι «συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά σε όλη τη χώρα».
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι «οι ζωτικές προμήθειες παραμένουν αποκλεισμένες στα διάφορα σημεία εισόδου της χώρας», όπως στα σύνορα με το Μπενίν.
Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά «κάνει επείγουσα έκκληση» στους «παράγοντες» της κρίσης να εγγυηθούν την πρόσβαση στον Νίγηρα για εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και για πρόσβαση σε προμήθειες και ζητά από «τους δωρητές να προστατεύσουν τα ανθρωπιστικά κεφάλαια από πολυμερείς ή μονομερείς κυρώσεις».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: