Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Πανσέληνος σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία αλλά και στο κτίριο του ΣΕΑ στην Ερμού

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προσκαλεί τα μέλη του, όλους τους πολίτες, τα σωματεία, τους φορείς, τις συλλογικότητες σε κινητοποίηση συμπαράστασης στο κτίριό του ενάντια στην επιχειρούμενη έξωση.
Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, ξεναγήσεις διοργανώνονται από σήμερα και κορυφώνονται αύριο 31 Αυγούστου σε 100 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία που ανοίγουν έως τα μεσάνυχτα για τις εκδηλώσεις ή απλά μόνον για περίπατο και θέαση της -δεύτερης- αυγουστιάτικης Πανσελήνου.
Από τις πιο δημοφιλείς διοργανώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, επί 23 έτη, πραγματοποιείται σε συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η διοργάνωση στηρίζεται από τους αρχαιοφύλακες, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων που συμβάλλουν στην επιτυχία της καθώς είναι από τις πιο δημοφιλείς για τους Ελληνες και τους ξένους επισκέπτες, που συρρέουν κατά χιλιάδες. (Αναλυτικά το πρόγραμμα στον κόμβο του ΥΠΠΟ.)
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει στη βραδιά της Πανσελήνου και προσκαλεί τα μέλη του, όλους τους πολίτες, τα σωματεία, τους φορείς, τις συλλογικότητες σε κινητοποίηση συμπαράστασης στο κτίριό του, Ερμού 134-136 (Πέμπτη από τις 8 μ.μ. ώς τις 11 μ.μ.), ενάντια στην επιχειρούμενη έξωση από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παρότι η Υπουργική Απόφαση, με αφορμή την εκδήλωση «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου», δρομολογήθηκε λίγο πριν από τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, όταν παραδοσιακά οι περισσότεροι κάνουν διακοπές, ο ΣΕΑ δέχτηκε μεγάλο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Ο αγώνας για να παραμείνει ο ΣΕΑ στην ιστορική έδρα όπου στεγάζεται επί 41 χρόνια έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα. Αύριο πάντως θα συμμετάσχουν και αγαπημένοι καλλιτέχνες που θα ενώσουν τη φωνή τους όχι μόνον ενάντια στην έξωση και την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου αλλά και κατά της επιχείρησης φίμωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πλήττει τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και τον συνδικαλισμό. Οπως γράφει και ο Γιάννης Χαμηλάκης, στο άρθρο που ακολουθεί, όσες και όσοι αντέδρασαν στην απόφαση «...τον αέρα ελευθερίας διεκδικούν, γι’ αυτό και το κίνημα για την ανατροπή αυτής της απόφασης δεν πρόκειται να καταλαγιάσει εύκολα».

Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: