Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Απαλλάσσουν τις ΠΑΕ από το κόστος, τα φορτώνουν στο δημόσιο

Ιδιαίτερος προβληματισμός αλλά και αντιδράσεις στις τάξεις της αστυνομίας για το «ξαναζεσταμένο φαγητό» της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να δείξει ότι λαμβάνει μέτρα για την βία των χούλιγκαν. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες μια σειρά από μέτρα, πολλά από τα οποία, όμως, είχε νομοθετήσει στη σκιά της προηγούμενης δολοφονίας με οπαδικά κίνητρα, του Άλκη Καμπανού, το 2022, ενώ αναδεικνύεται και μια άλλη πτυχή των εξαγγελιών βάσει των οποίων οι ΠΑΕ θα απαλλαχθούν από το κόστος φύλαξης και ελέγχου των γηπέδων με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται πάλι το δημόσιο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη απόφαση υπογραμμίζοντας (ieidiseis.gr) την ανάγκη να απεμπλακεί η αστυνομία από τα γήπεδα και οι ομάδες να αναλάβουν τη φύλαξη σε αυτά.
Η αντιστράτηγος ε.α. της αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, εκτίμησε («Κόκκινο 105,5») πως θα χρειαστεί να αυξηθούν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, γιατί εκεί που μπορεί να χρειάζονται χίλιοι αστυνομικοί για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας σε έναν αθλητικό αγώνα, θα χρειάζονται δύο, τρεις ή και τέσσερις χιλιάδες, ανάλογα με την σπουδαιότητα του αγώνα.
Η κ. Τσιριγώτη τόνισε πως οι ΠΑΕ, που «έχουν την οικονομική ευχέρεια, θα μπορούσαν να αναλάβουν με ιδιωτικές εταιρίες τη φύλαξη». «Δεν μπορεί να στερείς τον αστυνομικό από την προστασία του πολίτη, που τον έχει καθημερινή ανάγκη, γιατί όταν μας συμβεί παίρνουμε την αστυνομία. Δεν μπορείς τις ημέρες που παίζουν αυτές οι ομάδες να απασχολείται όλη η αστυνομία. Η αστυνομία παρίσταται ούτως ή άλλως» συμπλήρωσε.
Επίσης, τάχθηκε κατά ενός αστυνομοκρατούμενου κράτους τονίζοντας την ανάγκη η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενσκύπτει στα προβλήματα χωρίς τέτοιου είδους μέτρων. «Δεν λύνονται τα προβλήματα του κόσμου με τη λήψη αστυνομικών μέτρων πάντα» σχολίασε.
Παράλληλα, αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για το φιάσκο αναφορικά με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή χωρίς να υποβαθμίζει τις ευθύνες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η πολιτική απόφαση ήταν αυτή που έλειπε για να απαγορευτεί η εισβολή κακοποιών, φασιστών και εγκληματιών στη χώρα κράτος σημειώνοντας την έκθεση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους που είχε ενημερώσει για το κομβόι.
Σύμφωνα με την κ. Τσιριγώτη, οι ευθύνες είναι πρωτίστως πολιτικές με δεδομένο και ότι οι συσκέψεις για αγώνες της UEFA είχα ξεκινήσει επί του τέως υπ. Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, και είναι αδιανόητο να μην είχε ενημερωθεί ο νέος υπουργός Γιάννης Οικονόμου από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Τέλος, χαρακτήρισε ανήθικη και ανέντιμη την καρατόμηση λίγων χαμηλόβαθμων στελεχών, που δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν μπροστά στο κομβόι.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: