Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Αποτυχημένο κράτος, ανίκανη κυβέρνηση

Το πλοίο «Κοραής» που η κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης βάφτισαν «πλωτό νοσοκομείο» αν και απλώς μετέφερε ασθενείς από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στο λιμάνι της Καβάλας | ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/EUROKINISSI
Τραγικός ο απολογισμός από τις πυρκαγιές με τους νεκρούς να φτάνουν τουλάχιστον στους 26 μετά τη χθεσινή τραγωδία στη Δαδιά ● Πάνω από 400.000 στρέμματα κάηκαν το τελευταίο τριήμερο ● Πλήρης η αποτυχία διαχείρισης της κατάστασης ● Η κυβέρνηση αποδέχτηκε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.
Δεκτό έκανε χθες η κυβέρνηση το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συζητηθεί στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών, παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να το παρουσιάσει ως πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό «ακτιβισμό». Θα έρθει η ώρα του απολογισμού», υποστήριξε ο Παύλος Μαρινάκης προσπαθώντας να αντικρούσει την κριτική για τις ευθύνες του νέου επιτελικού φιάσκου.
Η μισή χώρα είχε σκεπαστεί χθες από τους καπνούς της φωτιάς στον Εβρο, ενώ η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας ήταν αποπνικτική και απόκοσμη εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Φυλή και έφτασε στην Πάρνηθα. Οσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει για ακόμα μία φορά τις ευθύνες στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, γεγονός είναι πως καταγράφεται αποτυχία διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα. Πάνω από 400.000 στρέμματα κάηκαν σε μόλις τρεις ημέρες στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Εβρο, 30.000 στρέμματα στη Ροδόπη, 12.000 στρέμματα στη Βοιωτία, 8.000 στην Κύθνο, 5.000 στρέμματα στα Ψαχνά Ευβοίας.
Παράλληλα το κράτος έδειξε για ακόμα μία φορά ότι δεν μπορεί να παρέχει στοιχειώδη ασφάλεια στους πολίτες του. Ο πιο -υποτίθεται- καλά φυλαγμένος νομός της Ελλάδας, ο Εβρος, καίγεται επί τέσσερις μέρες με τη φωτιά να μην ξεκινά μέσα σε πυκνόφυτα και δύσβατα δάση, αλλά κυρίως σε χαμηλής βλάστησης αγροτικές και περιαστικές περιοχές, να κυκλώνει την Αλεξανδρούπολη, περνώντας από εργοστάσια, χωριά, στρατόπεδα, χωράφια και δρόμους. Το μοναδικό σε επίπεδο φυσικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας δάσος της Δαδιάς επί δύο χρόνια καίγεται ανεξέλεγκτα τα καλοκαίρια μέχρι να μη μείνει τίποτα.
«Εμείς τώρα μετράμε καμένα στρέμματα, εσείς μετρούσατε φέρετρα (στο Μάτι)», έλεγε με ύφος ο πρωθυπουργός το 2021 στη Βουλή απευθυνόμενος στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες τα καμένα στρέμματα στον Εβρο γέμισαν και αυτά φέρετρα.
Ενα κράτος, στο οποίο οι φωτιές σβήνουν πλέον συχνά στη θάλασσα και το οποίο δεν μπορεί καν να εγγυηθεί την ασφάλεια των νοσοκομείων του και των στρατιωτικών του εγκαταστάσεων, είναι εξ ορισμού αποτυχημένο (failed state). Νεογέννητα για να σωθούν μεταφέρθηκαν από θερμοκοιτίδες εσπευσμένα, τυλιγμένα σε κουβέρτες, από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, 150 χιλιόμετρα μακριά, ενώ η κυβέρνηση και φιλικά ΜΜΕ βάφτισαν πλωτό νοσοκομείο ένα πλοίο της γραμμής που γέμισε από ασθενείς.
Η εικόνα ηλικιωμένων και βαριά αρρώστων στο πάτωμα σαλονιού φέριμποτ με τους ορούς και τις μπουκάλες οξυγόνου, επειδή ξέφυγε ακόμη μία φωτιά και έφτασε πολύ κοντά στο νοσοκομείο, μόνο κρατική επιτυχία δεν συνιστά. Τα μόνα εύσημα σε μια τέτοια κατάσταση ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου που κατάφερε να μεταφέρει με ασφάλεια τους ασθενείς εκτός νοσοκομείου. Σημειώνεται πως τα νοσοκομεία της Ξάνθης και την Κομοτηνής, που είναι και τα εγγύτερα στην Αλεξανδρούπολη, αδυνατούσαν να φιλοξενήσουν μεγάλο όγκο ασθενών καθώς δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν ούτε στις ανάγκες των κατοίκων αυτών των πόλεων, πόσο μάλλον να περιθάλψουν πολίτες που εκκένωσαν από την Αλεξανδρούπολη.
Παράλληλα είκοσι μέρες μετά το φιάσκο στη Νέα Αγχίαλο χθες κινδύνεψε σοβαρά ακόμα μία βασική στρατιωτική εγκατάσταση, με τα καναντέρ να προλαβαίνουν τελευταία στιγμή να σβήσουν τη φωτιά δίπλα στην 112η Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την κλιματική κρίση, αλλά δεν έχει κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπίσει τις συνέπειές της.
Εκκενωμένα χωριά, καμένα σπίτια, ένας καταπράσινος νομός καμένος μέσα σε δύο χρόνια και μια πρωτεύουσα που κινδυνεύει να χάσει τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της. Ενα σοβαρό κράτος που νοιάζεται για την προστασία των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντός του το πρώτο που όφειλε να κάνει θα ήταν να ελέγξει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών διεξοδικά πώς και πού ξοδεύτηκαν τα εκατομμύρια ευρώ της Πολιτικής Προστασίας για δασοπυροπροστασία από δήμους και περιφέρειες.
Ενδεικτικό του τρόπου αντιμετώπισης της κατάστασης και του ευρύτερου (μη) σχεδιασμού είναι το γεγονός πως ένας βουλευτής της κυβέρνησης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ζήτησε και πήρε δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο για να σβήσει φωτιές στη δική του περιφέρεια τραβώντας τα από άλλα μέτωπα. Οπως έγραψε αποκαλυπτικά ο ίδιος: «Η Ροδόπη καίγεται. Απανωτά και διαδοχικά μέτωπα και απίστευτος αέρας. Μίλησα από την πρώτη στιγμή με τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια. Ζήτησα επειγόντως και στέλνουν δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο παρότι όλα τα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς σε διάφορα μέτωπα».

Κώστας Ζαφειρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: