Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Οι αποχωρήσεις έγιναν, τα προβλήματα δεν λύθηκαν

Η «Ομπρέλα» είπε αντίο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναμενόταν, ωστόσο όσα συνέβησαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο δείχνουν ότι το κόμμα δεν έχει φύγει από την περιδίνηση και ο Στ. Κασσελάκης δεν κατάφερε να κερδίσει το εσωκομματικό «παιχνίδι».
Η νέα εποχή που ξημέρωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ανέφελη δεν δείχνει να είναι. Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από το κόμμα (απόφαση που είχε παρθεί εδώ και μέρες), χθες «άρχισε η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ» σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διήμερο στο ξενοδοχείο President αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φύγει από την περιδίνηση και πως το επόμενο διάστημα παραμένει κρίσιμο. Το γιατί συμπυκνώνεται σε τέσσερις λόγους και θα το δείτε παρακάτω.
1. Η στάση Κασσελάκη και το δημοψήφισμα-μπούμερανγκ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε μια αχρείαστη φαινομενικά κίνηση το πρωί της Παρασκευής, εκβιάζοντας πολιτικά την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει για το δημοψήφισμα σχετικά με τις διαγραφές των τεσσάρων, παρακάμπτοντας εντελώς την Επιτροπή Δεοντολογίας, όργανο εκλεγμένο από το συνέδριο του κόμματος. Το Σάββατο, επίσης αναίτια, κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο την επίθεσή του απαιτώντας από την ίδια Επιτροπή να βγάλει απόφαση εντός της επόμενης εβδομάδας διαφορετικά θα «αναγκαζόταν» να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ο συνδυασμός αυτός σε συνάρτηση με αρκετά από τα λεγόμενά του περί «πέμπτης φάλαγγας», «πολιτική του πουμαρό» κ.λπ. προκάλεσαν αντιδράσεις -οι οποίες καταγράφηκαν σε ομιλίες- ακόμα και σε στελέχη τα οποία μόνο με την «Ομπρέλα» δεν συντάσσονται. Με απλά λόγια, ο κ. Κασσελάκης κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του σχεδόν όλο το κόμμα με την επιμονή του στο δημοψήφισμα. Το κέρδος μπροστά σε όλα αυτά θεωρείται αναντίστοιχο με τη φασαρία που προκλήθηκε. Αποχώρησε η «Ομπρέλα», κάτι που ήταν γνωστό ότι έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε, αποχώρησε ο Στέφανος Τζουμάκας και τελικά ο κ. Κασσελάκης είδε το απόγευμα της Κυριακής με το κλείσιμο των εργασιών να γίνεται αποδεκτή η τροπολογία από το Σώμα που απαγορεύει στο μέλλον να γίνονται δημοψηφίσματα για πειθαρχικά παραπτώματα και πως γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η Επιτροπή Δεοντολογίας.
2. Υπό έλεγχο η ηγεσία
Οσο και αν η προεδρική πτέρυγα εκτιμά ότι κέρδισε το εσωκομματικό παιχνίδι, τα στοιχεία είναι μάλλον διαφορετικά. Αν κάτι έγινε αντιληπτό απ’ όλους είναι ότι ακόμα και ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εσωκομματικών εκλογών δεν έχει «λευκή κάρτα». Η προειδοποίηση που στάλθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τους 7 (Γεροβασίλη, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου, Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς) προκειμένου να ανακαλέσει τα περί δημοψηφίσματος ήταν ενδεικτική, ειδικά όταν οι περισσότεροι εκ των άνω είναι τακτικοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα ακόμα και σήμερα. Στην πορεία οι 7 έγιναν 6 (αποχώρησε ο Νίκος Παππάς), οι οποίοι και κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία με τα δύο σκέλη που προέβλεπε ότι (α’) δεν μπορεί να γίνονται δεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος και (β’) δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις, όργανα και καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.
3. Τάσεις, ομάδες και ο πρόεδρος
Αν νόμιζε κανείς ότι με την αποχώρηση των 6 τελείωσαν οι ομάδες ή οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, πλανάται πλάνην οικτράν. Εχουμε και λέμε: παραμένουν ενεργοί οι «6+6», οι οποίοι με κείμενό τους χθες έκαναν σκληρή κριτική στον πρόεδρο για τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο. Δεύτερη ομάδα είναι οι πρώην προεδρικοί, στους οποίους αναφερθήκαμε πιο πάνω, τρίτη ομάδα είναι αυτή του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος άσκησε επίσης σκληρή κριτική στα περί δημοψηφίσματος αλλά παραμένει στο κόμμα. Ακόμα όμως και κοντά στην ηγεσία οι ομάδες είναι δύο. Ο Νίκος Παππάς έχει τη δική του ομάδα, ξεχωριστή από τον Παύλο Πολάκη, τη Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά.
Ποια είναι η θέση του κ. Κασσελάκη απέναντι σε όλα αυτά. Στην ομιλία που έκανε το Σάββατο, ανοίγοντας μάλιστα κάποια στιγμή διάλογο με μέλη, είπε τα εξής: «Σας το λέω ξεκάθαρα: δεν υπάρχει δικός μου στενός κύκλος. Ξέρετε εσείς τον κύκλο μου; Προφανώς είστε στο μυαλό μου και κάνετε τηλεπάθεια. Ο πρόεδρος λέει ότι δεν φτιάχνεις στενό κύκλο όταν δεν θέλεις να έχεις στενό κύκλο. Σε όλους εσάς που μου είπατε, με στηρίξατε, λέω ευχαριστώ, είμαι ευγνώμων, αλλά από εδώ και πέρα αυτό δεν έχει σημασία για μένα. Δουλέψτε, φέρτε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία και θα σας στηρίξω».
Αν αυτές οι φράσεις συνδυαστούν με κάτι που φέρεται να είχε πει σε συνομιλητή του πριν από λίγο καιρό -«Δεν εμπιστεύομαι κανέναν»- σημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την «εύνοια» του κ. Κασσελάκη μόνο και μόνο επειδή τον στήριξε στον εσωκομματικό αγώνα. Εξάλλου, τώρα που τα «βαρίδια» -χαρακτηρισμός που αναφερόταν σε στελέχη της «Ομπρέλας» από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- είναι παρελθόν, εξανεμίζονται και οι «στόχοι» στους οποίους θα φορτώνονταν ενδεχόμενες νέες δημοσκοπικές απώλειες.
4. Συνέδριο και στο βάθος ευρωεκλογές
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τον άλλο μήνα θα συνέλθει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει τα διαδικαστικά ζητήματα του επικείμενου συνεδρίου. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα θα έρθει τους επόμενους μήνες, στα μέσα της νέας χρονιάς και είναι οι ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν παραιτηθεί από πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας τις είχε θέσει ως ορόσημο για ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κασσελάκης έβαλε με τη σειρά του τον πήχη ψηλά λέγοντας κατά την επίσκεψή του στη Μεγαλόπολη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει (γενικά) το 30%. Με απλά λόγια, τον Ιούνιο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ικανό να μην αναγκάσει την καρέκλα του προέδρου να «τρίξει».

Δημήτρης Τερζής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: