Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Αναψυκτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων: Υπέγραψαν τη σύμβαση μίσθωσης την ώρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης

Οι διαγωνισμοί που δρομολόγησε η Μενδώνη για την εκχώρηση των αναψυκτηρίων στα μουσεία, στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους καταλήγουν σε μία εταιρεία
Διαγωνισμοί που καταλήγουν σε μία εταιρεία και απίστευτες καταγγελίες ενώπιον της επιτροπής του διαγωνισμού συνθέτουν το σκηνικό της εκχώρησης των εκατοντάδων αναψυκτηρίων που βρίσκονται στα μουσεία, στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δρομολόγησε την εκχώρηση μέσα από σειρά πλειοδοτικών διαγωνισμών που ως τώρα φαίνεται πως καταλήγουν σε μία εταιρεία, η οποία μάλιστα σχετίζεται με το πρωθυπουργικό περιβάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηριστικό των εσπευσμένων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν είναι το γεγονός ότι συμβάσεις μίσθωσης υπογράφηκαν πρωί-πρωί ακόμα και την ημέρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης...
Δύο διαγωνισμοί
Το υπουργείο Πολιτισμού μέσω του ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων) προκήρυξε την 1η Φεβρουαρίου δημόσιο ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας. Παράλληλα, πρόβλεψε να εγκατασταθούν αυτόματοι πωλητές νερού και αναψυκτικών σε 36 σημεία. Στη συνέχεια ακολούθησε δεύτερος διαγωνισμός για άλλα 16 καταστήματα και 79 αυτόματους πωλητές. Η διάρκεια της σύμβασης είναι έξι χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για έξι επιπλέον χρόνια. Από τους δύο διαγωνισμούς, ο πρώτος ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος είναι σε εξέλιξη. Όμως οι χρόνοι διενέργειας του πρώτου πλειοδοτικού διαγωνισμού συμπίπτουν με την προεκλογική περίοδο και τις πολιτικές εξελίξεις.
Είχαν αποκλειστεί οι μικρές εταιρείες
Στον πρώτο διαγωνισμό το «φιλέτο» ήταν η Ακρόπολη. Στο «πακέτο», εκτός από την Ακρόπολη, συμπεριλαμβάνονταν το Νομισματικό Μουσείο, ο αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας, όπως και τα Μουσεία Λαμίας, Μυτιλήνης, Σάμου, Ακρόπολης Ρόδου κ.ά. Οι αρχαιολογικοί χώροι είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες (Α, Β και Γ) και κάθε εταιρεία μπορούσε να συμμετάσχει σε όποια ομάδα ήθελε ή και σε όλες. Στην ομάδα Α είχαν ενταχθεί 19 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Από την προκήρυξη του διαγωνισμού είχαν μπει όροι που απέκλειαν τις μικρές επιχειρήσεις ακόμα κι αν λειτουργούσαν αναψυκτήρια στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Τελικά στον διαγωνισμό εμφανίστηκαν πέντε εταιρείες, αλλά και πάλι αποκλείστηκαν όλες πλην μίας, οπότε δεν έγινε καμία πλειοδοσία! Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν οι:
  • Μπουρνά Κωνσταντίνα
  • Il Pranzo Food
  • Γρηγόρης-Rues Classiques
  • Κουάλιτυ Τέιστ
  • Αφοί Χρήστου Ζαφειρόπουλοι

Αποκλείστηκαν όλες και έμεινε μόνο η Γρηγόρης. Άλλες αποκλείστηκαν γιατί, όπως έγινε αρμοδίως γνωστό, κατέθεσαν άδειους φακέλους, άλλες για τεχνικά ζητήματα που αφορούσαν τους αυτόματους πωλητές, άλλες λόγω προβλημάτων με την ασφαλιστική κάλυψη που είχαν.

Η τρίτη σε ύψος προσφορά
Σημειώνεται ότι για την ομάδα Α, που περιλάμβανε την Ακρόπολη, η Γρηγόρης έδινε την τρίτη σε ύψος προσφορά: 534.727 ευρώ (ενώ η Κουάλιτυ Τέιστ έδινε 773.637 ευρώ και οι Ζαφειρόπουλοι 539.972 ευρώ). Το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για την ομάδα Α είχε οριστεί στα 529.995 ευρώ (μηνιαία περίπου 44.000 ευρώ), επομένως δόθηκαν 5.000 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης. Ουσιαστικά διαγωνισμός έγινε μόνο για την ομάδα Α, γιατί στις ομάδες Β και Γ κατατέθηκε προσφορά μόνο από τη Γρηγόρης. Αυτό έγινε στις 10 Απριλίου.
Το πρακτικό που δεν υπογραφόταν και η περίεργη βόμβα
Κάπου εδώ καταγράφονται μερικές αξιοπερίεργες συμπτώσεις. Ξημερώματα της 12ης Μαΐου (στις 2 το πρωί) σημειώθηκε έκρηξη στην είσοδο πολυκατοικίας στο Περιστέρι. Είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός που προκάλεσε ζημιές στην είσοδο, σε δύο αυτοκίνητα και σε δύο μοτοσικλέτες που ήταν σταθμευμένα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από ένα μεταλλικό δοχείο που έφερε μαύρα βραδύκαυστα φιτίλια και δεματικά και δεύτερο μεταλλικό δοχείο που έφερε την εκρηκτική ύλη.
Στην πολυκατοικία διαμένουν δύο δημόσιοι υπάλληλοι. Ο σύζυγος εργάζεται στο υπουργείο Εργασίας και η σύζυγος στο υπουργείο Πολιτισμού. Η σύζυγος ήταν μέλος της επιτροπής του διαγωνισμού. Είναι μηχανικός, εργάζεται στον ΟΔΑΠ και είχε διοριστεί στις 10 Φεβρουαρίου 2023 αρχικά ως αναπληρωματικό μέλος στην πενταμελή επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού και στη συνέχεια ως τακτικό.
Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιεί η ΑΥΓΗ της Κυριακής, η συγκεκριμένη υπάλληλος είχε διαφωνήσει με τον αποκλεισμό μίας εταιρείας (της Κουάλιτυ Τέιστ) και επί έναν μήνα φέρεται να αρνούνταν να υπογράψει το πρακτικό που είχε συνταχθεί, γεγονός που μπλόκαρε τον αποκλεισμό όλων των εταιρειών πλην της Γρηγόρης. «Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία (4-1)», όπως αναφέρεται στο πρακτικό της 11ης Μαΐου της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού που δημοσιοποιεί η ΑΥΓΗ της Κυριακής. Η αστυνομία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, από την πρώτη στιγμή συνέδεσε τη βομβιστική επίθεση με τον διαγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, η υπάλληλος τελικά υπέγραψε το πρακτικό και ο διαγωνισμός προχώρησε γρήγορα για να προλάβουν τις εκλογές του Μαΐου.
Το Μαξίμου και ο Μπρατάκος
Στις 21 Μαΐου είχαμε εκλογές. Έξι μέρες πριν από τις εκλογές, στις 15 Μαΐου, το Δ.Σ. του ΟΔΑΠ υπό την προεδρία της Νικολέτας Βαλάκου (στενή συνεργάτιδα της υπουργού) συνεδρίασε και κατακύρωσε τον διαγωνισμό στην εταιρεία Γρηγόρης και στις 17 Μαΐου ο γενικός διευθυντής του ΟΔΑΠ Ηλίας Πατσαρούχας διαβίβασε τα πρακτικά με το οριστικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Ακολούθησαν οι διπλές εκλογές, διάστημα κατά το οποίο δεν επιτρέπεται η υπογραφή συμβάσεων του Δημοσίου, και τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβάσεις υπογράφηκαν στις 27 Ιουνίου, την ημέρα που ορκιζόταν η κυβέρνηση. Ίσως ήταν μια ενέργεια που έγινε για να προλάβουν τη δικαστική εκδίκαση ενστάσεων εκείνη την ημέρα στα δικαστήρια…
Η εταιρεία Γρηγόρης δεν είναι μια εταιρεία άγνωστη στο Μαξίμου. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος υπήρξε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γρηγόρης Μικρογεύματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει στενή φιλία με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Γρηγόρης Βλάσση Γεωργάτο, με δημόσιες εμφανίσεις σε beach bar restaurant στο Καβούρι και αλλού.
Η διενέργεια του διαγωνισμού και η κατακύρωσή του στην εταιρεία Γρηγόρης προκάλεσαν αντιδράσεις και πολλά δημοσιεύματα, κυρίως από τις μικρές και τις τοπικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονταν τα αναψυκτήρια με αντίληψη ιστορικότητας, αισθητικής και πολιτικής λειτουργίας. Η μετατροπή τους σε ταχυφαγεία μέσα από έναν διαγωνισμόδημοπρασία εκτιμήθηκε πως υποτιμά τα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Νέος όρος (μη) συμμετοχής στον δεύτερο διαγωνισμό

Μετά τον πρώτο διαγωνισμό ακολούθησε δεύτερος, που αφορά 16 καταστήματα και 79 αυτόματους πωλητές. Εδώ το «φιλέτο» είναι η Αρχαία Ολυμπία. Στον διαγωνισμό αυτόν μπήκε ένας ενδιαφέρων όρος που δεν υπήρχε στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος απέκλεισε αρκετές επιχειρήσεις: Οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να έχουν οφειλές στον ΟΔΑΠ. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά να συμμετέχουν τέσσερις εταιρείες:

  • Γρηγόρης-Rues Classiques
  • Κουάλιτυ Τέιστ
  • Αφοί Χρήστου Ζαφειρόπουλοι
  • Fresco

Εκ των τεσσάρων προχώρησαν όμως οι δύο: η Γρηγόρης και η Κουάλιτυ Τέιστ. Η Γρηγόρης έδωσε μόνο την τιμή εκκίνησης: 257.161 ευρώ. Η Κουάλιτυ Τέιστ πάλι έδωσε περισσότερα: 311.100 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το να καταθέτει μία εταιρεία προσφορά χωρίς ούτε ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης αν μη τι άλλο μπορεί και να δείχνει μια ασφάλεια…
Καταγγελίες ενώπιον της επιτροπής
Οι άλλες δύο εταιρείες κατέθεσαν άδειο φάκελο, δείγμα ότι αυτό που τους ενδιέφερε δεν ήταν να κερδίσουν, αλλά να είναι παρούσες στον διαγωνισμό! Το γιατί διαφάνηκε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη στις 22 Δεκεμβρίου, όταν άνοιξαν στόματα. Ένας εκ των διαγωνιζομένων, παρουσία των μελών της επιτροπής, αποκάλυψε ότι στον πρώτο διαγωνισμό του προσέφεραν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να καταθέσει ένσταση κατά τρίτης εταιρείας. Και ότι είχε πάρει υπόσχεση, η οποία δεν τηρήθηκε, να διατηρούσε όλο το καλοκαίρι τη λειτουργία του αναψυκτηρίου της Ακρόπολης! Οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν ήταν βαρύτατοι: «ψεύτης», «αλήτης», «απατεώνας».
Ο αδελφός του γενικού πρόεδρος στην επιτροπή διαγωνισμού
Σημειώνεται ότι πρόεδρος και στην επιτροπή για τον πρώτο διαγωνισμό και στην επιτροπή για τον δεύτερο διαγωνισμό είναι το ίδιο πρόσωπο, επομένως όσα ακούστηκαν παρουσία του, εφόσον αληθεύουν, πλήττουν την αξιοπιστία του διαγωνισμού που εκείνος διενήργησε! Για τον πρόεδρο της επιτροπής διαγωνισμού Κ. Πατσαρούχα έχει κατατεθεί ένσταση από συμμετέχοντα που επισημαίνει ότι είναι αδελφός του γενικού διευθυντή του ΟΔΑΠ, όμως η ένσταση απορρίφθηκε.
Διαγωνισμός σε εξέλιξη
Ζήτημα φαίνεται πως έχει προκύψει και με τους 79 αυτόματους πωλητές που με βάση τον δεύτερο διαγωνισμό θα τοποθετηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους. Η διακήρυξη του διαγωνισμού στα τεχνικά χαρακτηριστικά ορίζει ότι «η χρήση των αυτόματων πωλητών πρέπει να είναι φιλική για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα. Σχεδιασμός και δυνατότητα χρήσης μηχανημάτων από Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες». Επίσης, τα μηχανήματα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής με POS. Και τα δύο τεχνικά χαρακτηριστικά αμφισβητείται κατά πόσο ικανοποιούνται λόγω των μηχανημάτων που δηλώνεται ότι θα προμηθευτούν. Ο δεύτερος διαγωνισμός για την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων και των αυτόματων πωλητών σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους είναι σε εξέλιξη, καθώς έχουν ανοίξει οι προσφορές, αλλά δεν έχει προκύψει ο πλειοδότης.

Το ρεπορτάζ του Κώστα Πουλακίδα στην Αυγή
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: