Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Τεράστια αρχαία χαμένη πόλη ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο

Η έρευνα αποκαλύπτει μια μεγάλη, πολύπλοκη κοινωνία που φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από τις γνωστές κοινωνίες των Μάγια στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.
Μια τεράστια αρχαία πόλη βρέθηκε στον Αμαζόνιο, κρυμμένη για χιλιάδες χρόνια από πλούσια βλάστηση.
Η ανακάλυψη αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την ιστορία των ανθρώπων που ζουν στον Αμαζόνιο.
Τα σπίτια και οι πλατείες στην περιοχή Upano στο ανατολικό Εκουαδόρ συνδέονταν με ένα εκπληκτικό δίκτυο δρόμων και καναλιών.
Η περιοχή βρίσκεται στη σκιά ενός ηφαιστείου που δημιούργησε πλούσια εδάφη αλλά και μπορεί να οδήγησε στην καταστροφή της κοινωνίας.
Ενώ γνωρίζαμε για πόλεις στα υψίπεδα της Νότιας Αμερικής, όπως το Μάτσου Πίτσου στο Περού, πιστευόταν ότι οι άνθρωποι ζούσαν μόνο νομαδικά ή σε μικροσκοπικούς οικισμούς στον Αμαζόνιο.
«Αυτή είναι παλαιότερη από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία που γνωρίζουμε στον Αμαζόνιο. Έχουμε μια ευρωκεντρική άποψη για τον πολιτισμό, αλλά αυτό δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την ιδέα μας για το τι είναι πολιτισμός» λέει ο καθηγητής Stephen Rostain, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στη Γαλλία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
«Αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους πολιτισμούς του Αμαζονίου. Οι περισσότεροι άνθρωποι απεικονίζουν μικρές ομάδες, πιθανώς γυμνοί, να ζουν σε καλύβες και να καθαρίζουν τη γη - αυτό δείχνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι ζούσαν σε περίπλοκες αστικές κοινωνίες», λέει ο συν-συγγραφέας Antoine Dorison.
Η πόλη χτίστηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια και οι άνθρωποι έζησαν εκεί για έως και 1.000 χρόνια, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι ζούσαν εκεί ανά πάσα στιγμή, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι σίγουρα 10.000, αν όχι 100.000.
Οι αρχαιολόγοι συνδύασαν τις ανασκαφές εδάφους με μια έρευνα σε μια περιοχή 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας αισθητήρες λέιζερ που μπορούσαν να αναγνωρίσουν υπολείμματα της πόλης κάτω από την πυκνή βλάστηση.
Ένα δίκτυο ευθύγραμμων δρόμων και μονοπατιών συνέδεε πολλές από τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης μιας που εκτεινόταν 25 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον δρ. Dorison αυτοί οι δρόμοι ήταν το πιο εντυπωσιακό μέρος της έρευνας.
«Το οδικό δίκτυο είναι πολύ εξελιγμένο. Εκτείνεται σε μια τεράστια απόσταση, όλα συνδέονται. Και υπάρχουν ορθές γωνίες, κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό», λέει, εξηγώντας ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να φτιάξεις έναν ευθύ δρόμο.
Οι ερευνητές βρήκαν για πρώτη φορά στοιχεία για μια πόλη τη δεκαετία του 1970, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ολοκληρώνεται μια ολοκληρωμένη έρευνα, μετά από 25 χρόνια έρευνας.
Αποκαλύπτει μια μεγάλη, πολύπλοκη κοινωνία που φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από τις γνωστές κοινωνίες των Μάγια στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.
«Φανταστείτε ότι ανακαλύψατε έναν άλλο πολιτισμό όπως οι Μάγια, αλλά με εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική, χρήση γης, κεραμικά», λέει ο José Iriarte, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα.
Ορισμένα από τα ευρήματα είναι «μοναδικά» για τη Νότια Αμερική, εξηγεί, δείχνοντας τις οκταγωνικές και ορθογώνιες πλατφόρμες που είναι τοποθετημένες μαζί.

Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: