Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Αχ, είναι λίγος ο μισθός

  • Ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ
Συγκλονιστικά τα στοιχεία για τη μείωση εισοδήματος και την ακρίβεια που οδηγούν τα νοικοκυριά σε περικοπές δαπανών.
Μια εικόνα που διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η ανάπτυξη θα φέρει «πολλές και καλές δουλειές» και αύξηση εισοδημάτων αναδύεται από τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας «Εισόδημα και δαπάνες νοικοκυριών 2023» του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ.
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και αποκαλύπτουν πολλές όψεις της εισοδηματικής ανέχειας και ανισότητας αλλά και τον φόβο ότι έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες.
Φυσικά, όλα αυτά δεν ισχύουν για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η έρευνα τα χωρίζει σε δύο κατηγορίες: νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Φυσικά, ούτε αυτές οι δύο κατηγορίες είναι ενιαίες, αλλά οι εσωτερικές τους διαιρέσεις αποτυπώνονται στα ποσοστά των διαφορετικών απαντήσεων στα επιμέρους ερωτήματα.

Τα νοικοκυριά ρωτήθηκαν και απάντησαν αξιολογώντας την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και κατέθεσαν τη δική τους ετυμηγορία: Το 80,6% αξιολογεί τα κυβερνητικά μέτρα ως ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή. Και προτείνουν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: Το 66,6% αύξηση μισθών και συντάξεων και το 51,3% έλεγχο τιμών και αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Πάνος Κοσμάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: