Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Αυτόματη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων!

Μέχρι την 30η Ιουνίου θα υποβληθούν οι δηλώσεις είτε από τους υπόχρεους είτε αυτόματα από το σύστημα
Προσυμπληρωμένες και έτοιμες προς υποβολή θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις του 2024, για τα εκατομμύρια των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ τελειώνουν και οι παρατάσεις.
Οι φορολογικές δηλώσεις είτε θα υποβληθούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους μέχρι την 30η Ιουνίου, που εκπνέει η προθεσμία είτε, θα υποβληθούν αυτόματα.
Νέα προθεσμία δεν θα υπάρξει καθότι δεν έχει πλέον νόημα οποιαδήποτε παράταση, αφού όλες οι δηλώσεις μέχρι την 30η Ιουνίου θα υποβληθούν είτε από τους υπόχρεους από το ίδιο το σύστημα.
Σταματάει πλέον το σήριαλ των παρατάσεων που έφτανε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα θα εκδοθεί και το εκκαθαριστικό σημείωμα και θα αρχίσει να τρέχει και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης ή του συνόλου του φόρου, μέχρι την 30η Ιουλίου.
Η αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εντάσσεται μέσα στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που δρομολόγησε η ΑΑΔΕ για το 2024 και παρουσίασε ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής.
Για το 2024, ο αυτοματισμός θα ισχύσει για τις δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων ενώ από το 2025 θα επεκταθεί και στα νομικά πρόσωπα.
Σε 9 βήματα
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος προβλέπει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Αποστολή των στοιχείων στο Taxisnet, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για τα εισοδήματα και τις δαπάνες από τους εργοδότες, τις τράπεζες και τους άλλους φορείς.
  2. Προσυμπλήρωση από την ΑΔΔΕ των ηλεκτρονικών εντύπων των φορολογικών δηλώσεων, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τους ανωτέρω φορείς και από τα στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ για τον φορολογούμενο από το αρχείο της.
  3. Άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσα στον Μάρτιο.
  4. Οι φορολογούμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα τσεκάρουν εάν οι κωδικοί της φορολογικής τους δήλωσης συμπληρώθηκαν σωστά από την ΑΑΔΕ.
  5. Αν διαφωνούν με τα στοιχεία τα διορθώνουν με την προβλεπόμενη διαδικασία και αναλαμβάνοντας την ευθύνη και μετά υποβάλουν τη δήλωση.
  6. Εάν συμφωνούν με τους προσυμπληρωμένους κωδικούς υποβάλουν τη δήλωση.
  7. Όσοι ελέγξουν το περιεχόμενο της δήλωσης ή δεν την ελέγξουν και δεν προβούν σε καμία ενέργεια μέχρι την 30η Ιουνίου, τότε η δήλωση θα υποβληθεί μόνη της αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που είχε προσυμπληρώσει το Taxisnet.
  8. Αν διαφωνεί ο φορολογούμενος, από την 1η Ιουλίου, θα μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση με τον κίνδυνο να πληρώσει και πρόστιμο, αναλόγως την περίπτωση.
  9. Με την υποβολή της δήλωσης θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό σημείωμα και αν είναι χρεωστικό η πρώτη δόση θα πληρώνεται μέχρι 31η Ιουλίου και οι υπόλοιπες ανά μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: