Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Μέτρα για το δημογραφικό: Πυρά της αντιπολίτευσης για την κοροϊδία

Σκληρή ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις ανακοινώσεις του Κωστή Χατζηδάκη και της Σοφίας Ζαχαράκη για την ενίσχυση των οικογενειών και την επίλυση του δημογραφικού, καθώς διαπιστώνουν ότι πρόκειται στην ουσία για ψίχουλα, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει κόβοντας από αλλού και κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους θέτει στο στόχαστρο ως φοροφυγάδες.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Να σταματήσει η κοροϊδία»
Στην κοινή δήλωσή τους, ο Νίκος Παππάς, τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, επισημαίνουν ότι «οι δήθεν νέες πρόνοιες για τις οικογένειες εξαντλούνται στην ανακύκλωση μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ισχύουν, αλλά, όπως έχει διαπιστωθεί, δεν λύνουν το πρόβλημα της δυσβάσταχτης καθημερινότητας, πόσο μάλλον αυτό του δημογραφικού».
Αναφέρουν:
Με 300 ευρώ εφάπαξ και ανακύκλωση μέτρων που ήδη ισχύουν δεν λύνεται το δημογραφικό
Να σταματήσει η κοροϊδία
Οι τιμές στα βρεφικά ήδη διπλασιάζονται, το κόστος ζωής ειδικά για τα νοικοκυριά με παιδιά συνεχίζει να αυξάνεται και η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει επιπλέον 300 ευρώ εφάπαξ (κατά μέσο όρο) ανά ζευγάρι για κάθε παιδί που γεννήθηκε το 2023 και το 2024.
Οι δήθεν νέες πρόνοιες για τις οικογένειες εξαντλούνται στην ανακύκλωση μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ισχύουν, αλλά, όπως έχει διαπιστωθεί, δεν λύνουν το πρόβλημα της δυσβάσταχτης καθημερινότητας, πόσο μάλλον αυτό του δημογραφικού.
Να σταματήσει η κοροϊδία. Έστω για το ζήτημα του δημογραφικού, το οποίο αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και της χώρας.
ΠΑΣΟΚ: πολύ λίγα, πολύ αργά
Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικογένειας επέκριναν με κοινή ανακοίνωση η Κατερίνα Καζάνη, Βουλευτής Ευβοίας και υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Τομέας Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για άλλη μια φορά επίμονα η κυβέρνηση ασκεί αναποτελεσματικές πολιτικές και ανακοινώνει ανούσια μέτρα -δήθεν- ενίσχυσης της οικογένειας και πάταξης του δημογραφικού προβλήματος.
«Παρακολουθήσαμε τους υπουργούς κ.κ. Χατζηδάκη και Ζαχαράκη να προσπαθούν να πείσουν ότι αυξάνοντας το επίδομα γέννας θα αντιστρέψουν τον δημογραφικό κατήφορο της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωσή των αρμοδίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το δημογραφικό με βραχυπρόθεσμα μέτρα ενταγμένα σε μια επικοινωνιακή στρατηγική, ενώ για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τη νέα οικογένεια απαιτείται μια σταθερή μακροχρόνια πολιτική, που στο επίκεντρο της θα έχει τη σταθερή οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά, την ευνοϊκότερη φορολογική τους μεταχείριση, πολιτικές που θα προστατεύουν τον ρόλο της εργαζόμενης μητέρας καθώς και τη δημιουργία των κατάλληλων κοινωνικών συνθηκών για τις οικογένειες και την ανατροφή των παιδιών τους», τονίζουν.
ΚΚΕ: Τα αναγκαία μέτρα λογαριάζονται σαν κόστος για το κράτος
Το Κομμουνιστικό Κόμμα επισημαίνει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι παρά «σταγόνα στον ωκεανό της ανασφάλειας» που βιώνουν τα νέα ζευγάρια ενώ επισημαίνει ότι «διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις φορτώνουν όλα τα βάρη της ανατροφής των παιδιών στην ατομική-οικογενειακή ευθύνη».
«Οι αυξήσεις στο επίδομα γέννησης είναι σταγόνα στον ωκεανό της ανασφάλειας που βιώνουν οι νέες μητέρες, συνολικά τα νέα ζευγάρια, με τα κύματα της ακρίβειας, ακόμη και σε βασικά είδη φροντίδας του παιδιού, όπως το βρεφικό γάλα και άλλα, με την εμπορευματοποίηση της μαιευτικής περίθαλψης (προγεννητικός έλεγχος, τοκετός κ.ά.).
Την ίδια ώρα, ούτε συζήτηση δεν γίνεται για την ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της βρεφικής, νηπιακής, παιδικής κι εφηβικής ηλικίας, τα οποία λογαριάζονται ως "κόστος" για το κράτος. Γι' αυτό διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις φορτώνουν όλα τα βάρη της ανατροφής των παιδιών στην ατομική-οικογενειακή ευθύνη» επισημαίνει το ΚΚΕ στο σχόλιό του.
Και προσθέτει:
«Ανάσα ανακούφισης στα νέα ζευγάρια μπορούν να δώσουν οι προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για αυξήσεις στους μισθούς, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και μαιευτική περίθαλψη, για κρατικές δομές και υπηρεσίες ολόπλευρης προστασίας του παιδιού».
Νέα Αριστερά: Αποσπασματικό και επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρο
Για μέτρο «αποσπασματικό και επικοινωνιακού χαρακτήρα» κάνει λόγο η Νέα Αριστερά σε σχέση με την αύξηση του εφάπαξ επιδόματος στους νέους γονείς, τονίζοντας ότι αυτό που «απαιτείται είναι μια συνολική στρατηγική στήριξης των νέων ζευγαριών και της μητέρας».
Επισημαίνει δε ότι «την ώρα που οι γονείς στην Ελλάδα αγοράζουν το βρεφικό γάλα ακριβότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, την ώρα που ένα νέο ζευγάρι αδυνατεί να βρει αξιοπρεπή στέγη, την ώρα που ο πληθωρισμός της απληστίας και η αισχροκέρδεια εκτοξεύουν καθημερινά τις τιμές στα βασικά προϊόντα, την ώρα που τα βρεφικά είδη κοστολογούνται σαν προϊόντα πολυτελείας, η αύξηση του εφάπαξ επιδόματος στους νέους γονείς είναι μέτρο αποσπασματικό και επικοινωνιακού χαρακτήρα. Το οποίο μάλιστα δίνεται οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα, μια επί της αρχής άδικη επιλογή».
Προσθέτει δε ότι ένα εφάπαξ επίδομα και μέτρα που ήδη ισχύουν «δεν απαντούν από μόνα τους στο μείζον ζήτημα του δημογραφικού. Εξάλλου, παρά την θέσπιση του βοηθήματος των 2.000 ευρώ, το δημογραφικό τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκε. Αυτό που απαιτείται είναι μια συνολική στρατηγική στήριξης των νέων ζευγαριών και της μητέρας. Ένα συγκροτημένο ολιστικό σχέδιο για την μείωση των τιμών στα βρεφικά και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης με μέτρα όπως μείωση του ΦΠΑ και πλαφόν στην τελική τιμή, ένα νόμο πλαίσιο που θα απαντά στο στεγαστικό, αυστηρή νομοθεσία για την προστασία και την στήριξη των εργαζόμενων γονέων».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: