Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο: Τόσος εκσυγχρονισμός, να μας λείπει

Με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο του νομοσχέδιο επιχειρεί μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και των θεμελιωδών αρχών που οικοδομήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα.
Κόντρα σε κάθε διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, αλλά και κόντρα στην ίδια την εξέλιξη της κοινωνίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει προσήλωση στο ξεκάθαρο πλάνο της κυβέρνησης να ξηλώσει κάθε προστατευτικό πλαίσιο, να εξυπηρετήσει την ασυδοσία και να διευκολύνει ίσως και φωτογραφικά - όπως θα φανεί στη συνέχεια - «επενδύσεις» που βασίζονται στην καταστροφή των φυσικών πόρων και του δημόσιου πλούτου.
Με όρους μιας παρωχημένης παλιάς Δεξιάς, η κυβέρνηση και ο Κ. Χατζηδάκης, καταργούν την προστασία των περιοχών ΝΑTURA 2000 προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, προωθούν την ανεξέλγκτη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως Αιολικών Πάρκων, καταργούν την αυτοτέλεια των «ενοχλητικών» φορέων διαχείρισης εθνικών πάρκων και προστατευόμενων περιοχών, εκχωρούν τον έλεγχο για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ιδιώτες και όχι στις υπηρεσίες και τα πολιτικά όργανα του κράτους, εφαρμόζουν «συνοπτικές διαδικασίες» στη διαχείριση στερεών αποβλήτων με απρόβλεπτες επιπτώσεις, νομιμοποιούν τα αυθαίρετα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμη και σε υδροβιοτόπους ή ρέματα ! Χώρια οι άλλες ρυθμίσεις που προωθούν την αδιαφάνεια και τις εξυπηρετήσεις διαφόρων εκλεκτών και «ημετέρων».
Γενικότερα το Νομοσχέδιο καταστρατηγεί και παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις, ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα. Αποτελεί έναν «αρμαγεδώνα» για την περιβαλλοντική νομοθεσία και εγκαθιδρύει ένας καθεστώς Λατινικής Αμερικής του προηγούμενου αιώνα.
Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί ένα τεράστιο πλήγμα για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη με μια φαύλη και παλαιοκομματική επίθεση απέναντι στις βασικές αρχές που διέπουν ένα σύγχρονο -θεσμικά- κράτος, κάνει όσα δεν τόλμησαν να επιβληθούν ακόμη και στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια. Σε ένα φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος, η κοινωνία, η επιστημονική κοινότητα, ο πολιτικός κόσμος συνολικά θα είχαν μπλοκάρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Όμως η κυβέρνηση, συνεχίζει τη συστηματική προσπάθεια να νομοθετεί και να επηρεάζει γενιές ολόκληρες, εν κρυπτώ και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, ειδικά τώρα σε συνθήκες πανδημίας που έχει βάλει μπρος το νομοθετικό «οδοστρωτήρα».
Αυτή είναι ο «εκσυγχρονισμός» και η «επιστροφή στην κανονικότητα» όπως την εννοούσαν... οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας. 
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: