Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Πώς είδε η αντιπολίτευση τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.
ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η πρώτη ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΟΖ
Η συμφωνία υπογραφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία «αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη» σχολιάζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
powered by Rubicon Project
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η κυβέρνηση πήρε το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας πως η συμφωνία «ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιλάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την σύναψη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και την Αλβανία και την Αίγυπτο».
Όσον αφορά «το επόμενο βήμα», ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει πως «θα πρέπει αφενός να είναι η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και αφετέρου η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης (θυμίζοντας τη λαϊκίστικη και ψηφοθηρική στάση του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης και αρχηγού της Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών) και τόνισε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσφέρει συναίνεση στο ζήτημα της ΑΟΖ, ωστόσο οι συμβιβασμοί που έγιναν σε σχέση με τα αλιευτικά δικαιώματα και την επήρεια των νησιών (του Ιονίου) είναι αποδεκτοί μόνο εάν υπάρχει άμεσα επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και εάν αυτή εντάσσεται σε μια στρατηγική ώστε να σπάσει το σύμφωνο Αγκυρας-Σαράτζ, με συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για ΑΟΖ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την πρόθεση «να βάλει πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια» υπογραμμίζει όμως πως θα αυτή «πρέπει να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει», επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας με την Ιταλία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, επισήμανε πως «οποιαδήποτε κίνηση συμβάλλει στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, σε συνέχεια και της πολύ σημαντικής δουλειάς που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια, είναι σε θετική κατεύθυνση».
Κίνημα Αλλαγής: «Θετική εξέλιξη»
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ιταλία η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει προχωρώντας σε ανάλογες συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Αλβανία.
Ωστόσο, επισήμανε ότι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. «θέλουμε να δούμε όλες τις λεπτομέρειες να τις μελετήσουμε. Όμως, έχει αξία αυτή η συμφωνία, πρώτα απ’ όλα γιατί δίνει το μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα κινείται στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και απαντά στις παράνομες επιλογές της Τουρκίας. Αν ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες συμφωνίες, δυσκολεύουμε την Τουρκία και δείχνουμε αποφασιστικότητα. Χρειάζεται από τη πλευρά μας να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και διαρκώς να δείχνουμε αποφασιστικότητα αν η Τουρκία περάσει από τα λόγια στην πράξη».
Πρόσθεσε δε ότι, στην περίπτωση κατά την οποία «η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δε μπορούμε να το επιτρέψουμε και θα το αρνηθούμε. Γι’ αυτό ακριβώς έχω ζητήσει πολλές φορές να συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, να χαράξουμε μία εθνική “κόκκινη γραμμή”, να εξηγήσουμε μεταξύ μας τι εννοούμε κόκκινη γραμμή, ποια τα βήματα που πρέπει να κάνουμε, ποιο μήνυμά να περάσουμε στους εταίρους μας και διεθνώς».
ΚΚΕ: Ας μην πανηγυρίζουμε
«Η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που ανακοίνωσαν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο κρατών, δεν χωράει πανηγυρισμούς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το οποίο αναφέρει ότι η συμφωνία «υπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εμπλέκονται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι είναι σε εξέλιξη, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής».
«Αυτοί που μιλούν για “ιστορική μέρα” δεν παίρνουν υπόψη τους ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δύο χώρες, το 1977, δεν υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα και δεν αποσόβησε την όξυνση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το ίδιο ισχύει για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο.
»Οι ισχυρισμοί, επίσης, ότι με τη συμφωνία Ελλάδας -Ιταλίας εξουδετερώνονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, που αξιοποιεί η τουρκική ηγεσία στα πλαίσια της κλιμάκωσης της επιθετικότητας στην Αν. Μεσόγειο, είναι υπερφίαλοι και υποβαθμίζουν τις ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική» προσθέτει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων και καταλήγει:
«Οπωσδήποτε, το ΚΚΕ θα μελετήσει παραπέρα την ελληνο-ιταλική συμφωνία για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών, όπως και τις ρυθμίσεις για την αλιεία». 
Επικριτικός ο Κοτζιάς για τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας 
Κατά του περιεχομένου της συμφωνίας Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς, με κείμενο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB, επικρίνει τη Νέα Δημοκρατία καθώς όπως αναφέρει «έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα» ενώ ασκεί κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας του «υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ.».
Ο πρώην υπουργός εκτιμά πως η συμφωνία Αθήνας – Ρώμης, υπονομεύει την γενικότερη θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η δήλωση  του Ν. Κοτζιά για την συμφωνία
Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της.
Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους.
Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα.
Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας.
Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή.
ΥΓ Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχτηκε συμφωνώντας σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ που έκανε αυτό που εμείς ως κυβέρνηση για τους παραπάνω λόγους δεν κάναμε. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ
.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: