Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Τρία δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τις αγορές

Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο για το ελληνικό Δημόσιο που άντλησε τρία δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,55%. Η ισχυρή ζήτηση (οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,5 δισ. ευρώ) επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει το ποσό του δανεισμού, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αντλήσει από τις αγορές μέχρι τέλους του έτους περίπου 4 δισ. ευρώ, προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τις ανάγκες για ενίσχυση της ρευστότητας και τη χρηματοδότηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορονοϊό.
Η συγκεκριμένη έκδοση των 10ετών ομολόγων, αποτελεί την «τρίτη έξοδο του Δημοσίου» στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκαν η έκδοση 15ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,88%, και η έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.
Με την έκδοση αυτή ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο τέλος Μαρτίου ανέρχονταν σε 36,6 δισ. ευρώ (10,2 δισ. ευρώ διαθέσιμα της Κεντρικής Κυβέρνησης + 10,7 δισ. ευρώ διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης + 15,7 δισ. ευρώ το "μαξιλάρι" ασφαλείας του ESM).
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: