Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Ανοίγει και πάλι το Μητρώο για τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία

Εντός Φεβρουαρίου η επανέναρξη της διαδικασίας σύμφωνα με τον Λευτέρη Αυγενάκη
Στην αθλητική μεταρρύθμιση, και στη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κάνοντας γνωστό ότι εντός Φεβρουαρίου ανοίγει ξανά το Μητρώο για νέες εγγραφές ερασιτεχνικών σωματείων.
«Εντός του Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική Υπουργική Απόφαση για να ανοίξει η πλατφόρμα και να μπορεί να δεχθεί αιτήσεις! 
Εντός του Φεβρουαρίου, λοιπόν, θα μπορούν όλα τα Σωματεία να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων τους. 
Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση θα ρυθμίζει όλα τα θέματα και τις λεπτομέρειες για:
* την αίτηση εγγραφής αθλητικού σωματείου με ειδική αθλητική αναγνώριση στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων»,
* την επικαιροποίηση των στοιχείων των ήδη εγγεγραμμένων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων,
* τον έλεγχο της αίτησης εγγραφής ή/και επικαιροποίησης.
Σε λίγες εβδομάδες θα λειτουργήσει πάλι η πλατφόρμα και καλούμε όλα τα Σωματεία να συμμετάσχουν.
Και θα ήθελα εδώ να διευκρινιστεί ότι: τα σωματεία που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο κατά το έτος 2021, υποχρεούνται να επικαιροποιήσουν τα απαιτούμενα στοιχεία.» συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.
Απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις των Βουλευτών, Χριστίνας Αλεξοπούλου και Νεοκλή Κρητικού, ο κ. Αυγενάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αθλητική μας μεταρρύθμιση είναι η μεταρρύθμιση του αυτονόητου! Θεωρώ αυτονόητο να υπάρχει Μητρώο Αθλητικών Σωματείων! Θεωρώ αυτονόητο να γνωρίζουμε πόσα αθλητικά σωματεία υπάρχουν και ποια αγωνίσματα αναπτύσσουν!
Θεωρώ αυτονόητο αυτά τα σωματεία να λειτουργούν υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, πολλά από τα αυτονόητα θεωρούνταν εξωπραγματικά! Η πρόσφατη χρηματοδότηση των 31 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή από τη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση από τον νέο τρόπο φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, είναι αναπτυξιακή, καθώς το ήμισυ των καταβαλλομένων χρημάτων επενδύεται σε βελτίωση εγκαταστάσεων και ηλικιακές υποδομές».
Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε επίσης στις φορολογικές ελαφρύνσεις, προς όφελος του αθλητισμού που έχουν θεσμοθετηθεί:
«* Στον ν. 4646/2019, προβλέψαμε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε 22% από 45% για τα ποσά που καταβάλλονται από Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, 
* αλλά και τη μείωση του ποσού του φόρου κατά 20%, από 10% που ίσχυε, επί των ποσών δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
* Με τον ν. 4714/2020, τα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13% από το 24%)
* και η φορολόγηση των εισοδημάτων των προπονητών εξομοιώνεται με αυτή των αμειβόμενων αθλητών (στο 22% από το 45%), όσον αφορά την μετεγγραφή, την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους.    
Δώσαμε, επιπλέον, λύση σε ένα εύλογο αίτημα πολλών ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις  των αθλητών τους. Με τον ν. 4735/2020, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους για την προαγωγή του οικείου αθλήματος, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων. Από τις διατάξεις εξαιρούνται οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.
Με τον ν. 4819/2021 ψηφίσαμε διάταξη για τους ερασιτέχνες αθλητές ορίζοντας ότι οι αθλητές, που αγωνίζονται σε σωματεία τα οποία συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των ερασιτεχνικών κατηγοριών, δύνανται να υπογράφουν σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών, το οποίο θα κατατίθεται στις οικείες ομοσπονδίες. Θα μπορούν, δηλαδή, να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Αν αυτή η διάταξη υπήρχε νωρίτερα, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.  
Και, φυσικά, προβλέψαμε την χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που προκύπτουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των κερδών των παικτών των τυχερών παιγνίων: Με τον ν. 4764/2020 θεσπίσαμε να περιέρχεται στην Γ.Γ.Α το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, που δημιουργούνται από το νέο τρόπο φορολόγησης, προκειμένου να διατεθούν στον αθλητισμό.»
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση εγγραφών (864 περισσότερα σωματεία) στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων για το 2021, καθώς το 2020, 4.034 ερασιτεχνικά σωματεία ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εγγραφή τους και ήταν απολύτως νόμιμα και τακτοποιημένα. Επίσης ανέφερε το 2021, 4.880 ερασιτεχνικά σωματεία ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εγγραφή τους και ήταν απολύτως νόμιμα και τακτοποιημένα και εντός του Φεβρουαρίου ανοίγει εκ νέου το Μητρώο για εγγραφές και τις επικαιροποιήσεις στοιχείων των ήδη εγγεγραμμένων σωματείων.
Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε ότι άμεσα θα διανεμηθούν και τα περίπου 10 εκατ. ευρώ για τις Εθνικές Ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών, όλων των Ομοσπονδιών (Ολυμπιακών αθλημάτων και μη, αλλά και Παραολυμπιακών Αθλημάτων), καθώς χθες Δευτέρα, έληξε η προθεσμία που είχαν οι Ομοσπονδίες για να ολοκληρώσουν την αποστολή των οικονομικών στοιχείων για τις Εθνικές Ομάδες του 2021, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: