Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Βουρ στα πλαστικά!

Αν πιστεύετε ότι η «ενεργειακή μετάβαση» και η διαδικασία μείωσης των ρύπων που παράγουν με την καύση τους κάρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο θα μας απαλλάξει μια για πάντα από τις επιζήμιες δραστηριότητες των ενεργειακών κολοσσών του πλανήτη, είστε γελασμένοι.
Ολες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, καθώς στον ορίζοντά τους αναδύονται τα... πετροχημικά και συγκεκριμένα τα πλαστικά. «Τα πλαστικά αποτελούν το Plan B της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων». Σχεδόν όλες οι εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή τους βρίσκονται σε οργασμό επέκτασης αυτήν την περίοδο. Στις ΗΠΑ τουλάχιστον 42 εργοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις έχουν ανοίξει, έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται ή βρίσκονται στο στάδιο αδειοδότησης την τελευταία τριετία. Η επέκταση αυτή αντικατοπτρίζει τον διπλασιασμό της παγκόσμιας ζήτησης από το 2000 αλλά και τις τεράστιες προοπτικές που αναδύονται για τη συνέχεια.
Ηδη η ζήτηση για πλαστικά ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη άλλων βασικών υλικών όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο ή το τσιμέντο. Ως τα μέσα αυτού του αιώνα τα πλαστικά που παράγονται από ορυκτά καύσιμα θα είναι, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας, υπεύθυνα για το 50% περίπου της αύξησης στη ζήτηση πετρελαίου, ξεπερνώντας κατά πολύ το αντίστοιχο μερίδιο τομέων που είναι δύσκολο να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα, όπως οι αερομεταφορές και η ναυσιπλοΐα.
Καθώς όμως ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει ήδη πλημμυρίσει από πλαστικά, τα σχέδια ανάπτυξης των εταιρειών ορυκτών καυσίμων εστιάζουν στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας και της Αφρικής. Χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία καταναλώνουν σήμερα 20 φορές λιγότερο πλαστικό και 10 φορές λιγότερο λίπασμα από πετροχημικά σε σχέση με ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και Ε.Ε. Η ευκαιρία επέκτασης εκεί για τις εταιρείες του κλάδου είναι τεράστια. Επονται βέβαια στη συνέχεια οι καρκινογενέσεις και ο... κλάδος της υγείας. Τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά!

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: