Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Μέτρα για τους αγρότες με τα τρακτέρ να ζεσταίνονται

Επιπλέον μέτρα στήριξης στους αγρότες, ύψους 170 εκ ευρώ, εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Την ίδια ώρα, χιλιάδες βιοπαλαιστές, ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους προκειμένου να ξεκινήσουν τα μπλόκα.
Η κυβέρνηση, θορυβημένη από την έκρηξη της ακρίβειας και με φόντο τις παροχές που μοιράζει τελευταία για να κατευνάσει τη λαϊκή οργή ανακοίνωσε εφτά νέα μέτρα στήριξης των αγροτών που είναι:
  1. Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.
  2. Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
  3. Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%: Περαιτέρω ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
  4. Μόνιμη μείωση στο ΦΠΑ για τα λιπάσματα από το 24% στο 13%.
  5. Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022.
  6. Αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών.
  7. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία.
Τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν σύντομα.
Την ίδια ώρα η αύξηση των τιμών ενέργειας κρίνει επιβεβλημένη την ανακούφιση των αγροτών και των κτηνοτρόφων από το υψηλό κόστος παραγωγής με τα αιτήματα των κλάδων να αφορούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κ.α.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: