Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στην υπηρεσία των ιδιωτών!

Σε μεγάλο φιάσκο εξελίσσεται η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάθεση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων σε ιδιώτες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη, φαίνεται να λειτουργεί εις βάρος και του ΕΦΚΑ, αλλά και των ασφαλισμένων - υποψηφίων συνταξιούχων, που μάταια περιμένουν για χρόνια την σύνταξή τους:
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ, αρμόδιοι πλέον για την υπογραφή - έλεγχο των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδίδουν οι ιδιώτες δεν είναι μόνο οι διευθυντές των υποκαταστημάτων του φορέα, αλλά και οι προϊστάμενοι των τμημάτων συντάξεων. Αυτό γίνεται, διότι οι διευθυντές των υποκαταστημάτων δεν προέρχονται συνήθως από τα τμήματα παροχών και δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους για σφάλματα στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που συντάσσουν οι ιδιώτες.
Ετσι, ενώ η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει (ν. 4798/2021) ότι ο πιστοποιημένος επαγγελματίας, αφού συντάξει το σχέδιο απόφασης συνταξιοδότησης και το σχέδιο μέσα σε έναν μήνα δεν επικυρωθεί από τον ΕΦΚΑ, τότε η σύνταξη θα πληρωθεί με βάση το σχέδιο της απόφασης που έχει υποβάλει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας, προκύπτει να απαιτείται διπλός έλεγχος και επανέλεγχος, για την αποτροπή λαθών.
Από τα σχέδια αποφάσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα από την έναρξη ισχύος του μέτρου (περίπου 400), σημαντικό ποσοστό περιέχει σημαντικά λάθη.
Το γεγονός αυτό ώθησε τον e-ΕΦΚΑ να εκδώσει έγγραφο με το οποίο:
  1. Στον έλεγχο και επανέλεγχο των αποφάσεων εμπλέκεται και ο προϊστάμενος συντάξεων και ο αρμόδιος διευθυντής του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ.
  2. Και οι δυο οφείλουν σε πολύ σύντομες προθεσμίες λίγων ημερών να ελέγξουν και να προωθήσουν τα σχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων, των ιδιωτών.
Αυτό όμως έχει ως συνέπεια, τελικά, δύο κομβικές οργανικές μονάδες των υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ να απασχολούνται με τις υποθέσεις των ιδιωτών και όχι με εκείνες που «λιμνάζουν» εδώ και χρόνια στα υποκαταστήματα και δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ετσι, προκύπτει οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να βοηθούν το έργο των ιδιωτών και όχι το αντίστροφο!
Ο διευθυντής και ο προϊστάμενος των συντάξεων, μοιραία, θα δίνουν προτεραιότητα στις υποθέσεις των ιδιωτών (λόγω προθεσμίας που, αν δεν τηρηθεί, συνιστά ακόμα και πειθαρχικό αδίκημα για τον υπάλληλο του ΕΦΚΑ), ενώ θα εμπλέκονται και στο «πήγαινε - έλα» των φακέλων που θα περιέχουν λάθη, καθώς οφείλουν να επιστρέφουν τους φακέλους για διορθώσεις, στα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία.
Το χειρότερο είναι ότι οι φάκελοι θα επιστρέφονται μέσω απλού ταχυδρομείου ή μέσω courier (με χρέωση του επαγγελματία) στα ιδιωτικά γραφεία. Φαντάζεται κανείς τι θα συμβεί, με απώλειες, επιστροφές φακέλων κ.λπ., σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο παραλήπτης ή ο ιδιώτης δεν βρίσκεται στο γραφείο του; Ο συνταξιοδοτικός φάκελος με τα ένσημα, τον κόπο και τον ιδρώτα μιας ζωής θα «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα, μέχρι να φτάσει στον προορισμό του και να γυρίσει πίσω στο υποκατάστημα!
Η ανάθεση των εκκρεμών συντάξεων σε ιδιώτες είναι μια επιλογή, που θέτει σε κίνδυνο πρωτίστως το συμφέρον των υποψηφίων συνταξιούχων, που, εκτός από την ταλαιπωρία που ήδη υφίστανται, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την άγνοια, την έλλειψη υποδομών και τις διαδικαστικές δυσκολίες στη διαπεραίωση των αιτημάτων, που προκύπτουν από αυτήν την ακατανόητη επιλογή της κυβέρνησης.
Στην προσπάθεια τελικά η κυβέρνηση να λύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα, δημιουργεί πολλά περισσότερα.

Διονύσης Τεμπονέρας - Δικηγόρος - Εργατολόγος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: