Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Το χρηματιστήριο του γάλακτος

Oι παραγωγοί αντιδρούν για τις μειώσεις των προσφερόμενων τιμών, μιλάνε για μεθοδεύσεις και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού από την πλευρά της βιομηχανίας και των μεγάλων αλυσίδων και καλούν σε έκτακτη σύσκεψη τους φορείς της πολιτείας.
Μπορεί το γάλα που φτάνει στα ράφια των σουπερμάρκετ να είναι όλο και πιο ακριβό, όμως οι προσφερόμενες τιμές στους παραγωγούς μειώνονται σε μια προσπάθεια της γαλακτοβιομηχανίας να συγκρατήσει τα αυξημένα κόστη. Παράλληλα οι συνεχείς ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που προσεγγίζουν μεσοσταθμικά το 26% σε διάρκεια ενός έτους σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχουν οδηγήσει σε ανακατατάξεις στον κλάδο. Από τη μία είναι εμφανής η συνεχής μείωση του όγκου κατανάλωσης, που κινείται αθροιστικά σε διψήφια ποσοστά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Private Label - PL) αναδεικνύονται πλέον σε κυρίαρχη δύναμη στην αγορά με μερίδια της τάξης του 25-30%. Το καλάθι του νοικοκυριού δρα προωθητικά για τα PL, τα οποία είναι φτηνότερα από τα επώνυμα ώς και πάνω από 40%. Σύμφωνα με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και στελέχη της αγοράς, πολλές αλυσίδες σουπερμάρκετ επιλέγουν να πουλάνε συγκεκριμένα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως το γάλα, σε τιμές ώς και κάτω του κόστους, χρησιμοποιώντας τα ως «κράχτη» για να κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, ενισχύοντας και τη διαπραγματευτική τους δύναμη απέναντι στις βιομηχανίες.
Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα προαναγγέλλουν μείωση των τιμών των γαλακτοκομικών στα ράφια από τον Φεβρουάριο, καθώς υπάρχουν τάσεις αποκλιμάκωσης στις διεθνείς αγορές. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι νέοι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών στα σουπερμάρκετ με ανατιμήσεις της τάξης του 15-25% σε γάλα-γιαούρτι και επιδόρπια.
Θολό τοπίο
Σε αυτό το θολό τοπίο οι παραγωγοί αντιδρούν για τις μειώσεις των προσφερόμενων τιμών, μιλάνε για μεθοδεύσεις και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού από την πλευρά της βιομηχανίας και των μεγάλων αλυσίδων και καλούν σε έκτακτη σύσκεψη τους φορείς της πολιτείας, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. «Ηδη Ολυμπος και Δέλτα ανακοίνωσαν νέες μειωμένες τιμές για τον παραγωγό από 1 ώς 5 λεπτά λιγότερα στο αγελαδινό γάλα και σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε σκοπεύουν να μειώσουν τις τιμές παραγωγού και στο αιγοπρόβειο ώς και πάνω από 10%. Αν μειώσουν τώρα τις τιμές, τελειώσαμε γιατί οι αυξήσεις σε ζωοτροφές και ενέργεια ξεπερνάνε το 90%» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος.
Ο ΣΕΚ ζητάει μεταξύ άλλων να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το παράδειγμα της Ισπανίας, με μηδενικό ΦΠΑ σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης όπως το γάλα, σε συνδυασμό με αυστηρούς ελέγχους που θα εξασφαλίζουν ότι η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή. Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι αγελαδοτρόφοι της γαλακτοπαραγωγικής φυλής Χολστάιν, οι οποίοι δεν διστάζουν να μιλήσουν για φαινόμενα εκτεταμένης και σχεδόν «νομιμοποιημένης» νοθείας. «Οταν η Ελλάδα παράγει μόλις το 35% των αναγκών της σε γαλακτοκομικά προϊόντα και η παραγωγή φρέσκου γάλακτος μειώθηκε σχεδόν 10% το 2022, ενώ στα ράφια ελάχιστα προϊόντα δεν ισχυρίζονται ότι είναι ελληνικά, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι γίνονται αθρόες εισαγωγές συμπυκνώματος το οποίο χρησιμοποιείται για παρασκευή προϊόντων που ισχυρίζονται ότι είναι από «φρέσκο ελληνικό γάλα»» λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος, Χρήστος Ρόκκος.

Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: