Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Πρόταση Δυσπιστίας: Καταψηφίστηκε με 156 "όχι" - Η θεσμική απόδραση Μητσοτάκη

Ουδεμία εξήγηση για τους λόγους που η κυβέρνηση έδωσε εντολή για τις – αποδεδειγμένες πλέον- υποκλοπές δεν έδωσε ο πρωθυπουργός. Για "εγκληματική οργάνωση" που συνιστά "μοντέλο διακυβέρνησης" μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάλυψη στην ψηφοφορία από τους 156 γαλάζιους βουλευτές.
Με 156 ψήφους κατά έναντι 143 υπερ καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Οι συνολικά παρόντες βουλευτές ήταν 299, καθώς απουσίαζε ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης, του οποίου η ασυλία ήρθη την Τετάρτη.
Ο πρωθυπουργός αυτή την φορά σχεδίασε πολύ καλύτερα την… απόδρασή του από την Βουλή και τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την αποκάλυψη των στοιχείων της ΑΔΑΕ για το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών». Αντί να φύγει βιαστικά όπως έκανε στην αντίστοιχη συζήτηση της 8 Δεκεμβρίου όταν ο Αλέξης Τσίπρας απαίτησε να μάθει γιατί παρακολουθούνταν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στηρίχθηκε στην διαδικασία που προέβλεπε την απουσία δευτερολογιών, ώστε να κλείσει την συζήτηση και να μην απαντήσει στα ίδια ακριβώς ερωτήματα. Έτσι το μόνο που αποκόμισαν οι πολίτες από την η συζήτηση και την ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας ήταν η γνώση πως η Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας των 156 μελών (έστω και με διαφορετικό σκεπτικό για τον κάθε βουλευτή) παρέχει κάλυψη στις πρακτικές παρακράτους που ακολούθησε το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην διευρυμένη χρονικά ομιλία του δεν έδωσε καμία απάντηση στο γιατί παρακολουθήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τα 6 πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Αρκέστηκε να αναφέρει πως η υπόθεση βρίσκεται «στα χέρια της δικαιοσύνης» παραπέμποντας στην πρακτική του να μην δοθούν απαντήσεις πριν η χώρα φτάσει στις κάλπες. Επίσης ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον τρόπο με τον οποίο είδαν το φως της δημοσιότητας τα τεκμήρια των παρακολουθήσεων. Χαρακτηρίζοντας «εκτός πλαισίου» τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την ΑΔΑΕ καθώς και τον τρόπο που λειτούργησε η ανεξάρτητη αρχή.
Μίλησε για «προσωποποιημένη ενημέρωση» στον Αλέξη Τσίπρα ενώ τόνισε πως οι επισυνδέσεις που έγιναν ήταν νόμιμες. Επίσης επιχείρησε να παρουσιάσει την προσπάθεια αποκάλυψης του δικτύου των υποκλοπών σχεδόν ως …αντεθνικό σχέδιο. Υποστηρίζοντας πως τα όσα έρχονται στο φώς της δημοσιότητας αναπαράγονται από τον τουρκικό τύπο. Όπως ήταν αναμενόμενο από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της Ν.Δ στην 3ημερη συζήτηση, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την τακτική του συμψηφισμού, χρησιμοποιώντας ως «επικοινωνιακά αντίβαρα» τις αναφορές σε σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα και σε άλλα θέματα όπως το προσφυγικό και η υπόθεση της Novartis.
Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα για πολλοστή φορά στην Βουλή τέθηκε το ερώτημα του γιατί παρακολουθούνταν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνει ότι αυτή την φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καλείται να απαντήσει σε δημοσιεύματα αλλά σε αποδείξεις της ενοχής του.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται για «αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους». Σημείωσε μάλιστα για τις υποκλοπές απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «δεν πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί. Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο. Δε πρόκειται για ρυπαρό δίκτυο. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δε πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης που δεν έστησε κανένας άλλος, πέραν από εσας τον ίδιο, από τη πρώτη μάλιστα μέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου». Επίσης απεύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα για κάθε παρακολούθηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη συνδέοντας αυτές που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις με τα εξοπλιστικά προγράμματα αφήνοντας αιχμές για πρακτικές …Άκη Τσοχατζόπουλου.
Στην ψηφοφορία 40 βουλευτές μετείχαν μέσω επιστολικής ψήφου. Πιο συγκεκριμένα 12 από την Ν.Δ ανάμεσα τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κωσταντινός Καραμανλής και Αντώνης Σαμαρά, 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 7 από το ΠΑΣΟΚ, 2 από το ΚΚΕ, 3 από την Ελληνική Λύση, 4 από το Μέρα 25 και 2 από τους Ανεξάρτητους Βουλευτές.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: