Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Ο Τσακαλώτος απαντά στον Μητσοτάκη για το «μαξιλάρι» των 37 δισ.

«Το πώς φτιάχτηκε το μαξιλάρι είναι στη δημόσια σφαίρα... αυτό που δεν υπάρχει στη δημόσια σφαίρα, είναι η δική του αυτοκριτική και απολογία».
Στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε «παρακαταθήκη» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε για την οικονομία.
Προσπαθώντας να αποδομήσει τα όσα έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε πως το «μαξιλάρι» αυτό ήταν «προϊόν λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης που μάλιστα του είχαν επιβάλει οι δανειστές», γιατί διαφορετικά «κανείς δεν θα εμπιστευόταν την προηγούμενη κυβέρνηση». Ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα εμείς έχουμε σημαντικά ταμειακά αποθέματα τα οποία μας επιτρέπουν να βγαίνουμε στις αγορές όποτε το επιλέγουμε και ουσιαστικά κανείς να μη θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πρόβλημα», ενώ πρόσθεσε ότι αυτά τα σχεδόν 40 δισ. δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης της παραγωγικής οικονομίας.
Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε καταρχάς ότι έχει αναλυθεί εκτενώς τόσο το πώς όσο και το γιατί φτιάχτηκε το «μαξιλάρι». Τόνισε με νόημα πως ωστόσο δεν υπάρχει στη δημόσια σφαίρα η αυτοκριτική και η απολογία του σημερινού πρωθυπουργού.
Εξαπολύοντας συνεχή πυρά προς τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., μίλησε για ένα κόμμα που χρεοκόπησε τη χώρα, που έκανε τα Ζάππεια 1 και 2 όμως παρά τις δεσμεύσεις υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο, που που δεν νοιάστηκε για τη χώρα και τον λαό, ενώ καταλήγοντας έκανε λόγο για «την τεράστια ζημιά που έχει κάνει στους δημοκρατικούς θεσμούς το τελευταίο εξάμηνο».
Η απάντηση Τσακαλώτου
Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται και αχάριστος και μικρόψυχος.
Παρέλαβε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, με ασφάλεια, και για πρώτη φορά στην ιστορία της με σοβαρά ταμειακά διαθέσιμα και ειρωνεύεται.
Το πως φτιάχτηκε το μαξιλάρι, το γιατί φτιάχτηκε, το έχουμε αναλύσει εκτενώς. Είναι στη δημόσια σφαίρα.
Αν δεν το έχει ακόμα καταλάβει ας διαβάσει το βιβλίο που πρόσφατα εκδώσαμε με την τότε διαπραγματευτική ομάδα. Το «Με την Πλάτη στον Τοίχο». Αν δεν μπορεί ολόκληρο ας διαβάσει μόνο τις σελίδες 80-83.
Θα καταλάβει ότι τα 9,5 δις προήλθαν από την τελευταία εκταμίευση, στο ίδιο Eurogroup που πήραμε την ρύθμιση του χρέους.
Θα καταλάβει πως η μείωση της ανεργίας (κατά 10 μονάδες επί ΣΥΡΙΖΑ) οδήγησε σε αύξηση εσόδων.
Θα καταλάβει τον ρόλο των διαπραγματεύσεων στα πλεονάσματα και τι σημαίνει να σε έχουν αφήσει οι προηγούμενοι «Με την πλάτη στον τοίχο»
Αυτό που δεν υπάρχει στην δημόσια σφαίρα όμως είναι η δική του αυτοκριτική και απολογία.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν στέλεχος και είναι πρόεδρος του κόμματος που χρεοκόπησε τη χώρα με αποτέλεσμα να χρειαστεί μια ιστορικά και παγκοσμίως πρωτόγνωρα μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή δεκάδων δισ. Μια προσαρμογή που ΔΕΝ είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.
Του κόμματος που έκανε τα Ζάππεια 1 και 2, και σαν να μην συνέβη τίποτα, αμέσως μετά, και σε πλήρη αντιδιαστολή από τις δεσμεύσεις του, υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο. Σε αντίθεση με εμάς που όταν κάναμε τον συμβιβασμό απευθυνθήκαμε αμέσως στο εκλογικό σώμα!
Του κόμματος που όχι μόνο δεν κατάφερε να μας βγάλει από το μνημόνιο, που δεν νοιάστηκε για την χώρα και τον λαό αλλά αντί να παλεύει για την έξοδο από τα μνημόνια πάλευε για την αριστερή παρένθεση.
Εμείς καταθέσαμε τον απολογισμό μας. Μήπως αντί για ειρωνείες να καταθέσει και εκείνος τον δικό του;
ΥΓ: Και σε αυτό, στον τόμο που θα χρειαστεί, ας προσθέσει και ένα κεφάλαιο απολογισμού για την τεράστια ζημιά που έχει κάνει στους δημοκρατικούς θεσμούς το τελευταίο εξάμηνο.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: