Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Πλειστηριασμοί: Με τα «κοράκια» ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων servicers να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια, που αποτελούν πρώτη κατοικία, και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds, τάχθηκε ο εισαγγελέας της έδρας στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός ισχυρίστηκε ότι επειδή οι εν λόγω εταιρείες είναι γνωστής έδρας, υπόκεινται στους απαιτούμενους ελέγχους από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε αντίθεση με τα funds στο εξωτερικό, που δε μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από τους δανειολήπτες.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου και το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης προχώρησαν σε παρεμβάσεις υπέρ των δανειοληπτών.
Το ζήτημα παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, που αναμένεται να εκδώσει την κρίσιμη για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες απόφαση σε δύο μήνες, μετά τις εφετειακές αποφάσεις σε βάρος των servicers και τις αντίθετες που αναγνωρίζουν την ικανότητά τους σε πλειστηριασμούς.
Πλήθος διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το δικαστήριο με κεντρικά συνθήματα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και «όχι στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις» (Δυναμική διαμαρτυρία στον Άρειο Πάγο για τους πλειστηριασμούς από servicers).
Εξέφρασαν εκ νέου την κάθετη αντίθεσή τους στα ξεσπιτώματα πολιτών από τα funds, που έχουν αγοράσει «κόκκινα» δάνεια πολιτών κοψοχρονιά από τις τράπεζες, και να προστατευθεί ουσιαστικά η πρώτη κατοικία, όπως επίσης να διαγράφονται οι τοκογλυφικές χρεώσεις, τα χρέη ευάλωτων νοικοκυριών και να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: