Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

«Κρυφό Σχολειό» το ΕΜΠ - Φοιτητές έδωσαν μάθημα με φακούς λόγω κακοκαιρίας

Εικόνες ντροπής άλλης εποχής είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, προερχόμενες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο αξιώνει ότι είναι ένα από τα καλύτερα και με διεθνή αναγνώριση πανεπιστήμια. Οι εικόνες μαρτυρούν την χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ευρύτερα των βαθμίδων της εκπαίδευσης, συνέπεια κυβερνητικών επιλογών.
Ο λόγος για μάθημα εξεταστικής στη Σχολή των Μηχαναλόγων Μηχανικών όπου οι φοιτητές αναγκάστηκαν να δώσουν μάθημα με τους φακούς των κινητών τους για να βλέπουν, καθώς βρέθηκαν χωρίς ρεύμα έπειτα από διακοπή που προέκυψε από τη σφοδρή κακοκαιρία. Ταυτόχρονα, καταγγελίες φοιτητών και μελών σχημάτων της ΕΑΑΚ αναφέρουν ότι πολλές αίθουσες και διάδρομοι ήταν πλημμυρισμένοι την ώρα που πήγαιναν να δώσουν μάθημα, ενώ τα ιδρύματα δεν είχαν λάβει κανένα μέτρο για να προετοιμαστούν για την καταιγίδα. Τα περισσότερα ούτε καν ανακοίνωσαν αναστολή εξέτασης των μαθημάτων για να μην εκτεθούν οι φοιτητές στις ακραίες καιρικές συνθήκες που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια.
Προκαλεί τον κοινό νου το γεγονός ότι εν έτη 2023, τα πανεπιστημιακά οι ιδρύματα και οι δημόσιοι χώροι πλημμυρίζουν, οι δρόμοι κλείνουν ή καταστρέφονται από τη νεροποντή και η κυκλοφορία «παγώνει» για ώρες ολόκληρες με χιλιάδες πολίτες να αποκλείονται στα σπίτια τους ή αλλού.
Η χώρα αποδεικνύει κάθε φορά πόσο ανέτοιμη είναι να διαχειριστεί ένα κύμα κακοκαιρίας, είτε αυτό είναι καταιγίδες είτε χιονόπτωση, ενώ ο κρατικός μηχανισμός παραλύει και στέκεται ανήμπορος να παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις.
Φυσικά, η αιτία δεν είναι η κλιματική αλλαγή, ούτε οι «εξωγενείς», «αντικειμενικοί» παράγοντες που έρχονται από το μακρινό εξωτερικό, όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση κάθε φορά. Είναι αποκλειστική η ευθύνη της κυβέρνησης (και των προηγούμενων) για τις πολιτικές υποχρηματόδοτησης, υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών, με αποτέλεσμα οι κοινότητες να γίνονται φτερό στον άνεμο των καιρικών συνθηκών κάθε φορά.
Ανακοίνωση για τη σημερινή τραγική κατάσταση εξέδωσε και το σχήμα Παρεμβολή ΕΑΑΚ. «Την ώρα που δίνονται εκατομμύρια για την σύσταση ειδικού σώματος της ΕΛΑΣ για τα πανεπιστήμια, την ώρα που βρίσκονται εν μια νυκτί χρήματα για τουρνικέ στο ΑΠΘ και την τώρα που το κεφάλαιο χρηματοδοτεί έρευνα για πολεμικά drone που προορίζονται για να σκοτώνουν, στην πρώτη έντονη βροχόπτωση χρειαζόμαστε βάρκες για να φτάσουμε στα αμφιθέατρα, φακούς για να βλέπουμε την ώρα της εξέτασης και σφουγγαρίστρες να βοηθήσουμε το υποστελεχωμένο καθαριστικό προσωπικό» αναφέρει μεταξύ άλλων το σχήμα της ΕΑΑΚ.
Η ανακοίνωση της Παρεμβολής ΕΑΑΚ
Ο φετινός χειμώνας (παρότι άργησε) βρίσκεται εδώ και μας θυμίζει για ακόμη μια φορά ότι η χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων δυσχεραίνει συνεχώς τους όρους που υπάρχουμε και σπουδάζουμε στα πανεπιστήμιά μας.
Οι σημερινές εικόνες ντροπής σε δεκάδες ιδρύματα της χώρας αναδεικνύουν περίτρανα τη στοχοθεσία υπουργείου και κυβέρνησης για τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Την ώρα που δίνονται εκατομμύρια για την σύσταση ειδικού σώματος της ΕΛΑΣ για τα πανεπιστήμια, την ώρα που βρίσκονται εν μια νυκτί χρήματα για τουρνικέ στο ΑΠΘ και την τώρα που το κεφάλαιο χρηματοδοτεί έρευνα για πολεμικά drone που προορίζονται για να σκοτώνουν, στην πρώτη έντονη βροχόπτωση χρειαζόμαστε βάρκες για να φτάσουμε στα αμφιθέατρα, φακούς για να βλέπουμε την ώρα της εξέτασης και σφουγγαρίστρες να βοηθήσουμε το υποστελεχωμένο καθαριστικό προσωπικό.
Να δοθούν ΑΜΕΣΑ χρήματα για την φοιτητική μέριμνα.
Να μπει ένα τέλος στην χρόνια υποχρηματοδότηση.
Αναβάθμιση των όρων που υπάρχουμε και σπουδάζουμε στις σχολές μας.

Νικηφόρος Ζυλάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: