Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Χτίζουν... εκλογικό «κουμπαρά»

Μαξιλάρι... παροχών μαζεύει η κυβέρνηση με την αύξηση των φορολογικών εσόδων, το περίσσευμα πόρων από τις επιδοτήσεις του ρεύματος, αλλά και την εσπευσμένη νέα έξοδο στις αγορές με στόχο άντληση 2 δισ. ευρώ.
Ασκήσεις επί χάρτου για νέες παροχές κάνει η κυβέρνηση, ποντάροντας στο μαξιλάρι των 1,2 δισ. ευρώ από τα υπερέσοδα της ακρίβειας και το περίσσευμα των πόρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, που συγκροτούν έναν αξιόλογο εκλογικό «κουμπαρά». Την ίδια στιγμή επισπεύδεται η πρώτη έξοδος για την άντληση 2 δισ. ευρώ από τις αγορές προκειμένου να τονωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις εκδόσεις χρέους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες φέτος λόγω των αναγκών που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση αναμένεται να φτάσουν σε ύψος-ρεκόρ, στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να βγουν νωρίτερα στις κεφαλαιαγορές με τον ΟΔΔΗΧ να δίνει εντολή στους αναδόχους (Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan, Société Générale) προκειμένου να τρέξουν την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει σήμερα το πρωί και να κλείσει σύντομα λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος που φέρεται να συγκεντρώνει το επιτόκιο της έκδοσης, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 4,1-4,2%.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, από το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για τη στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα θα μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους με αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 να συμπιέζεται στο 1,3-1,4% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από την πρόβλεψη για 1,6% του ΑΕΠ που υπάρχει στον προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο μέγεθος. Ωστόσο τα οριστικά στοιχεία για το πού ακριβώς θα κάτσει η μπίλια με το έλλειμμα του 2002 θα φανούν με το κλείσιμο του οικονομικού έτους στο τέλος Φεβρουαρίου.
Η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στην υπέρβαση των εσόδων κατά 180 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022 και στην εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,98 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού. Μάλιστα η υπέρβαση των εσόδων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν δινόταν η δίμηνη παράταση έως το τέλος του Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών περιμένει 905 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,217 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το είδος και το εύρος των παρεμβάσεων που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και εξετάζονται, ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται το κούρεμα στο τέλος επιτηδεύματος και η μείωση της προκαταβολής του φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Παράλληλα δοκιμάζονται οι δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού για την επιστροφή των περικοπών στα Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του ΣτΕ, αν και ένα τέτοιο μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ. Ενα από τα σενάρια για το «σπάσιμο» της επιβάρυνσης στον προϋπολογισμό είναι τα αναδρομικά να δοθούν σε δόσεις.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με στραμμένο το βλέμμα στη κάλπη σχεδιάζει πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίες, με την πρώτη δέσμη να ενεργοποιείται από το 2024 και να περιλαμβάνει ελαφρύνσεις στη φορολογία για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ και γενναίες αυξήσεις μισθών για δημοσίους υπαλλήλους μέσω του νέου μισθολογίου.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: