Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

«Κόλαφος» η ετήσια έκθεση του HRW για προσφυγικό, ελευθερία των ΜΜΕ, υποκλοπές και κράτος δικαίου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την HRW, ξεκίνησε τον Απρίλιο την προσωρινή προστασία για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Mέχρι τις 31 Ιουλίου η Ελλάδα φιλοξένησε συνολικά 70.676 Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, 10.139 μη Ουκρανοί είχαν φτάσει στην Ελλάδα το 2022 - 5.742 δια θαλάσσης και 4.397 δια ξηράς.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου τον Μάρτιο ότι οι Ουκρανοί είναι «πραγματικοί πρόσφυγες», ενώ όσοι φθάνουν από τη Συρία ή το Αφγανιστάν είναι «παράτυποι μετανάστες», παρόλο που πολλοί Σύροι και Αφγανοί «έχουν έγκυρες αιτήσεις», όπως επισημαίνει η έκθεση.
«Ενώ η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να αρνείται ότι συμμετέχει σε παράνομες επαναπροωθήσεις, ανέφερε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι "απέτρεψε" 150.000 παράτυπες αφίξεις το 2022. Στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη επέκρινε τις έρευνες των ελληνικών αρχών για τις επαναπροωθήσεις. Μια έρευνα τον Απρίλιο από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Ελλάδας -η οποία ανατέθηκε από την κυβέρνηση ως το ανεξάρτητο όργανο για τη διερεύνηση των καταχρήσεων στα σύνορα- δεν βρήκε καμία βάση για τις αναφορές για επαναπροωθήσεις μεταναστών από τις ελληνικές αρχές» σημειώνει η HRW.
Τον Φεβρουάριο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, ξεχώρισε την Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στα σύνορα. «Είμαστε θορυβημένοι από τις εκ νέου τρέχουσες και συνεχείς αναφορές που προέρχονται από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, όπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καταγράψει σχεδόν 540 αναφερόμενα περιστατικά άτυπων επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι «οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσουν τώρα». 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο μια απόφαση-ορόσημο σχετικά με το ρόλο των ελληνικών αρχών στο θάνατο 11 γυναικών και παιδιών -μεταξύ των οποίων και βρέφη- για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι τον Ιανουάριο του 2014, σε μια επιχείρηση απώθησης, όπως την περιγράφουν οι επιζώντες.
«Η Ελλάδα αγνοεί τακτικά έναν αυξημένο αριθμό επειγουσών διαταγών που εκδίδονται από το ΕΔΔΑ για την αποτροπή της συνοπτικής επιστροφής των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Τουρκία και διατρέχουν άμεσο κίνδυνο επαναπροώθησης» σημειώνει η HRW και επισημαίνει ότι «παρά την έλλειψη επιστροφών στην Τουρκία από τον Μάρτιο του 2020, η Ελλάδα συνέχισε τις απαράδεκτες διαδικασίες με την αιτιολογία ότι η Τουρκία είναι "ασφαλής τρίτη χώρα" για αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές».
Τον Ιούνιο, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαίρη Λόλορ, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά ευρήματά της στο τέλος μιας 10ήμερης αποστολής στην Ελλάδα, περιέγραψε ένα περιβάλλον φόβου και ανασφάλειας για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ιδίως για όσους εργάζονται για τη μετανάστευση.
Ελευθερία των MME
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έπεσε 38 θέσεις μέσα σε ένα χρόνο στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022 σχετικά με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, με την οργάνωση να τη χαρακτηρίζει ως τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χαμηλότερη κατάταξη, αντανακλώντας τη σοβαρότητα των ανησυχιών για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.
H HRW κάνει εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο υποκλοπών, στους δημοσιογράφους Σταύρο Μαλιχούδη και Θανάση Κουκάκη και τον ευρωβουλευτή και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για ένα «συνεχιζόμενο σκάνδαλο παρακολουθήσεων που περιγράφεται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης ως το ελληνικό Watergate». 
«Οι περιορισμοί της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ένα σκάνδαλο παρακολούθησης προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου» τονίζεται.
Η έκθεση στηλιτεύει την Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, εκτιμώντας ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβερνών κόμμα «μπλόκαρε δεκάδες μάρτυρες που πρότειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων των οποίων τα τηλέφωνα έχουν υποκλαπεί». «Επιπλέον, οι βουλευτές αποφάσισαν ότι όλες οι συνεδριάσεις της έρευνας θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών και θα παραμείνουν εμπιστευτικές, εγείροντας ανησυχίες για τη διαφάνεια», όπως επισημαίνεται.
«Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση απείλησε τον ανταποκριτή του Der Spiegel, Γιώργο Χρηστίδη, με νομικές ενέργειες για το ρεπορτάζ του σχετικά με την παρατεταμένη αποτυχία των αρχών να διασώσουν ένα παιδί και άλλους εγκλωβισμένους σε νησίδα στον Έβρο, παρά τα προσωρινά μέτρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που την διέταξαν να το πράξει. Στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η Επιτροπή προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις και οι απειλές κατά των δημοσιογράφων συνεχίζονται και ότι το επαγγελματικό περιβάλλον των δημοσιογράφων έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Αυτές περιλαμβάνουν σωματικές επιθέσεις, απειλές, αυθαίρετες κρατήσεις, ποινικές αγωγές και παρακολουθήσεις. Συνέστησε στην Ελλάδα να θεσπίσει νομοθετικές και άλλες εγγυήσεις για τη βελτίωση της φυσικής ασφάλειας και του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων» αναφέρει η HRW.
Επίσης, αναφέρεται στο σκάνδαλο Novartis και τις διώξεις δημοσιογράφων που τελικά απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ.
Σχετικά με τα φαινόμενα ρατσισμού, η έκθεση επικαλείται τα ευρήματα του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας για μείωση των περιστατικών οργανωμένης βίας, αλλά αυξητική τάση στην αστυνομική βία με ρατσιστικά κίνητρα. Προσθέτει πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας χαιρέτισε το σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού στην Ελλάδα και την εθνική στρατηγική ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ.
Τέλος, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και σε «αυξανόμενες πιέσεις» που δέχεται η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την ενδοοικογενειακή βία.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: