Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Κατώτατος στα όρια που έβαλαν οι εργοδότες

Αν και η κυβέρνηση διατυμπάνιζε πως η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση στη πράξη αυτό δε συνέβη καθώς οι απώλειες των εργαζομένων από τον πληθωρισμό υπερκαλύπτονται.
Κάτω από τα 800 ευρώ θα κυμανθεί ο κατώτατος μισθός με απόφαση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, το πρωί της Παρασκευής, προήδρευσε σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώνοντας το ύψος της αύξησης που φθάνει το 9,4% και θα διαμορφωθεί πλέον, από την 1η Απριλίου, στα 780 ευρώ μικτά.
«Δεν έχω αυταπάτες, ξέρουμε πως οι αμοιβές στη χώρα μας είναι χαμηλές. Η νέα αυτή αύξηση δεν λύνει το πρόβλημα αλλά προσφέρει μια ανακούφιση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, on camera.
Η αύξηση αυτή δεν ακολουθεί τον πληθωρισμό στα τρόφιμα που παραμένει σταθερά κοντά στο 15%.
Να σημειώσουμε πως οι εμπλεκόμενοι φορείς εισηγούνταν στην πλειοψηφία τους η αύξηση να μην ξεπεράσει τα 784 ευρώ και μόνο η ΓΣΕΕ ζητούσε μεγαλύτερη στο 16% και στα 826 ευρώ μικτά.
Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
Να θυμίσουμε πως από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, που στις 26 Φεβρουαρίου μιλούσε για σημαντική αύξηση, «γιατί βλέπουμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για πολιτικούς λόγους γιατί δεν θέλουμε να χαρίσουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας στην Αριστερά», στις 13 Μαρτίου είχε ξεκαθαρίσει ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ.
► Ο κατώτατος μισθός έχει φτάσει τα 713 ευρώ μικτά, από 663 προηγουμένως και σήμερα έγινε γνωστό πως φθάνει τα 780 ευρώ.


 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: