Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Κατώτατος μισθός: η αντιπολίτευση ζητά επιστροφή στις ΣΣΕ

Πυρά από όλη την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση μετά την ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε, προσβλέποντας σε πρόσκαιρα κέρδη εν όψει εκλογών και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτή η πενιχρή αύξηση στα 788 μικτά (667 καθαρά) δεν μπορεί επ' ουδενί να αναπληρώσει τις απώλειες μηνών από τον πληθωρισμό και την αισχροκέρδεια.
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Πολύ λίγο, πολύ αργά» και οι εργαζόμενοι έρμαιο της αισχροκέρδειας
Ανεπαρκή και απολύτως ψηφοθηρική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Η τομεάρχης Εργασιακών του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισήμανε ότι η αύξηση δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό.
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισημαίνει ότι «υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής για την κυβερνητική υποκρισία και τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, είναι πολύ λίγο και πολύ αργά».
Και τονίζει ότι, «αφού με τον νόμο Χατζηδάκη διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, δύο χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τους εργαζόμενους στο έλεος της αισχροκέρδειας με δραματική μείωση εισοδημάτων από λογαριασμούς, δόσεις δανείων και σούπερ μάρκετ».
«Σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, ανακοινώνει μία ανεπαρκή και ψηφοθηρική αύξηση, που δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό», προσθέτει, τονίζοντας ότι «η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό, το ξεπάγωμα των τριετιών και η κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελούν την ελάχιστη ρεαλιστική και ουσιαστική προϋπόθεση ώστε να πάρουν μία ανάσα οι εργαζόμενοι».
Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός, από 1/4/2023, από 713 ευρώ (μικτά) ανεβαίνει στα 778 ευρώ (667 καθαρά). Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εργασίας, επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού εν όψει των εκλογών, υποσχόμενοι ξεπάγωμα των τριετιών υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει να κυβερνά η Νέα Δημοκρατία.
 
Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι μόνη λύση είναι η επιστροφή στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στην αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών ανά έτος.
Ν. Ανδρουλάκης: ΣΣΕ και μισθοί αξιοπρέπειας
Από την Κρήτη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, είπε:
«Εύχομαι να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό» σημειώνοντας ότι στο εξής αυτός θα πρέπει να «καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζόμενους και τους φορείς» και συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες, για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας».
«Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζόμενους, έχουμε χρέος να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και βέβαια να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης, που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ιεράπετρας.
ΜέΡΑ25: ΑΤΑ και ΣΣΕ
«Όχι στον "Μαυρογιαλουρισμό" - Ναι στην Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», λέει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25, που επισημαίνει ότι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η του Απρίλη, «μια ανάσα από τις εθνικές εκλογές και σε ένα ποσοστό μάλιστα που δεν φτάνει καν τα επίπεδα του πληθωρισμού που πληρώνουν όσες και όσοι ζουν με τον κατώτατο μισθό, συνιστά απλώς έναν χυδαίο "Μαυρογιαλουρισμό" από την πλευρά της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Ίσως δεν είναι τυχαία η επιλογή της Πρωταπριλιάς, της "γιορτής των ψεμάτων" κατά τον λαό μας, για την εφαρμογή του απελπισμένα προεκλογικού μέτρου».
Όπως τονίζει, το ΜέΡΑ25 «απορρίπτει αυτή την "πολιτική της λιμοκτονίας" και απαιτεί εδώ και τώρα σταθερές και τακτικές (μηνιαίες) αυξήσεις του κατώτατου μισθού, όπως και των χαμηλών συντάξεων και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων στο πλαίσιο της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στο πραγματικό, ταξικό, υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού που πληρώνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά».
Και καταλήγει ότι «χρειάζεται εδώ και τώρα επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αντί των ατομικών συμβάσεων που προωθούνται ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνίας πια, όπως ο ΟΤΕ, με την σύμπραξη όλων των αντεργατικών, μνημονιακών δυνάμεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και υπό τον μανδύα και το ύπουλο προκάλυμμα μιας δήθεν Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υποκρύπτει ατομικές».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: