Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

«Φταίμε όλοι» το νέο πόρισμα Μητσοτάκη

Πιστός στο αφήγημα της διάχυσης ευθυνών ο πρωθυπουργός. Μετά το «ανθρώπινο λάθος» απεφάνθη στη συνεδρίαση του υπουργικού ότι φταίνε όλες οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις και οι συνδικαλιστές.
Ομιλία εκτός τόπου και χρόνου με σαφή διάθεση διάχυσης ευθυνών, αλλά και «χαϊδέματος» του ακροκεντρώου ακροατηρίου πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με μοναδικό θέμα την τραγωδία στα Τέμπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε αρκετές αναφορές σε διαχρονικά προβλήματα, μαζί με τις ξεκάθαρες υπόνοιες για το ανθρώπινο λάθος, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί, εμμέσως, και σε συνδικαλιστές φορώντας εκ νέου τον… μανδύα του εκσυγχρονιστή.
Ξεκινώντας την ομιλία του έσπευσε να επαναλάβει τη δημόσια συγγνώμη του για να σημειώσει «και δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων».
Περνώντας, όμως, στο παρασύνθημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε το μπαλάκι σε… όλους δηλώνοντας «το τελευταίο το οποίο με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μπούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Απαντώ: όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο «γιοφύρι της Άρτας», μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας».
Πρόσθεσε ότι «τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό» αλλά συμπλήρωσε ότι «η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας».
Έκανε λόγο για δύο εγγυήσεις προς τους πολίτες, την απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και την «δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους μας, σε επίπεδο και μέσων τεχνολογίας αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού».
Οι παρεμβάσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πλαίσιο προγραμματισμένων παρεμβάσεων, τις περισσότερες από τις οποίες είχε αναφέρει χθες και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • Θα έχουμε πλέον δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια, εάν χρειαστεί βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να περιορίσουμε και το μεταφορικό έργο.
  • Αυστηροποιούμε άμεσα το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές στο δίκτυο.
  • Προγραμματισμένες προσλήψεις του τακτικού προσωπικού δρομολογούνται άμεσα και προσωπικά θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Έχω ήδη επικοινωνήσει προσωπικά με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alstom στη Γαλλία. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το έργο αυτό θα έχει τελειώσει.
  • Συναντήθηκα χθες, σε μία μακρά και πολύ διαφωτιστική συζήτηση, με του ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων μας. Τους ζήτησα, πέραν της τεχνικής βοήθειας, και μία αναλυτική έκθεση για την ασφάλεια των τρένων μας, με συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης και διαδικασιών αλλά και συστημάτων. Δεσμεύτηκα ότι αυτή η έκθεση με το που θα είναι έτοιμη θα δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα.
  • Προανήγγειλε, επίσης, επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεμονωμένα κράτη-μέλη, τονίζοντας ότι «θα χρειαστούμε και πρόσθετη χρηματοδότηση. Θα βρούμε και πρόσθετη χρηματοδότηση κατευθύνοντας και από το Ταμείο Ανάκαμψης -έχουμε αυτή την δυνατότητα να το κάνουμε- πιο πολλά κεφάλαια από αυτά τα οποία έχουμε ήδη δεσμεύσει -δεν είναι λίγα, είναι περί τα 270 εκατομμύρια- θα κατευθύνουμε ακόμα περισσότερα κεφάλαια στα μέσα σταθερής τροχιάς».

Επίθεση στους συνδικαλιστές με το βλέμμα στο εκλογικό ακροατήριο
Ακόμη και σε αυτή τη συνθήκη, ακόμη και αυτή την ημέρα, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να χρησιμοποιήσει επιθετικούς τόνους απέναντι στους συνδικαλιστές και σε εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς τους και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Έτσι αυτοανακηρύχθηκε ξανά στον μοναδικό… οραματιστή-εκσυγχρονιστή κάνοντας λόγο για τις «υψηλές προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από εμάς» για να τονίσει με νόημα «Πιστέψτε με, προσωπικά γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι αυτή η μάχη. Το έμαθα καλά όταν ως απλός βουλευτής είχα έρθει σε σύγκρουση με «εργατοπατέρες» της δικής μας παράταξης ή όταν ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάλευα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εν μέσω πάρα πολλών αντιδράσεων. Δεν έκανα πίσω τότε, δεν θα κάνω πίσω τώρα. Πρόκειται για μία αντιπαράθεση διαρκείας, που είδαμε πόσες παγίδες κρύβει. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει -ας είμαστε ειλικρινείς- διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά που παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες. Πάνω σε συστημικές αδράνειες, σε μικροπολιτικά τερτίπια και δυστυχώς σε ανεύθυνες συμπεριφορές».
«Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε, σε όποιον τομέα και αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Η ανεκδιήγητη ατάκα για τις μαστογραφίες
Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκαλεί η σπουδή του πρωθυπουργού να διαφημίσει για ακόμη μια φορά κομμάτια από το κυβερνητικό του έργο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωράει σε μια εκτός τόπου και χρόνου επικοινωνιακή δήλωση λέγοντας «Γιατί πράγματι είναι, ξέρετε, αδιανόητο στην ίδια χώρα που μέσα σε λίγους μήνες έγιναν 100.000 δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες με ηλεκτρονικά ραντεβού, σώζοντας ζωές, να χάνονται ζωές τόσο άδικα από δύο τρένα τα οποία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: