Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Ρεκόρ ανατιμήσεων στην Ε.Ε.

Υπερτριπλασιάστηκε σε έναν χρόνο ο πληθωρισμός στην Ευρώπη. ● Επτά φορές μεγαλύτερη η αύξηση τιμών στα τρόφιμα, σε σύγκριση με το 2021. ● Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα.
Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός για τις χώρες της Ε.Ε. το 2022, αγγίζοντας το 9,2%, έχοντας υπερτριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2021, όταν ήταν 2,9%. Oπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat, οι οικονομίες της γηραιάς Ηπείρου έχουν πλέον, κατά μέσον όρο, υψηλότερο πληθωρισμό σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και την Κίνα (οι οποίες είχαν επί σειρά ετών υψηλότερο τιμάριθμο), όπως και την Ιαπωνία.
Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός το 2022 «έκλεισε» με 8,7%, ελαφρά χαμηλότερα από την Ε.Ε., στην Ιαπωνία με 2,5%, ενώ η Κίνα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στις τέσσερις οικονομίες, με μέση ετήσια αύξηση μόλις 2%.
Σε βάθος δεκαετίας ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ε.Ε. αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 2,1%, υψηλότερο ποσοστό από την Ιαπωνία και την Κίνα (0,8% και 1,9% αντίστοιχα), αλλά πίσω από τις ΗΠΑ, που το διάστημα 2013-2022 είχε κατά μέσον όρο πληθωρισμό 2,3%.
Οι υψηλότερες ανατιμήσεις, ανάμεσα στις 12 βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, σημειώθηκαν στην κατηγορία «στέγαση-ύδρευση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα», με μέση ετήσια αύξηση 18%. Ακολουθούν οι μεταφορές, με 12,1%, ενώ ο μέσος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε κατά 11,9%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες οι αυξήσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 2% και 8,1%, με μοναδική εξαίρεση τις τηλεπικοινωνίες, που κατέγραψαν οριακή μείωση κατά 0,1%. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι εφτά φορές πάνω σε σύγκριση με το 2021, όταν ήταν 1,6%, και υπερτριπλάσιος στη στέγαση-ύδρευση-ενέργεια, όπου το 2021 ήταν στο 4,8%.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Ευρώπη σημείωσε οριακή επιβράδυνση, στο 8,5% από 8,6% σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat. Ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ, με 5,6% (από 5,3% τον Ιανουάριο), διαψεύδοντας τις προβλέψεις για σταθεροποίηση.

Στην Ελλάδα, σε αναμονή των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός ναι μεν δείχνει αποκλιμάκωση, με την πρόβλεψη της Εurostat να τον τοποθετεί στο 6,5%, από 7,3% τον Ιανουάριο, όμως ενώ οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα υποχωρούν, οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά συνεχίζονται.
Είδη διατροφής
Ειδικά στα τρόφιμα η Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία προβλέπει μια οριακή κάμψη του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο, στο 12,3% από 12,8% τον Γενάρη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές υποχωρούν, αλλά απλώς αυξάνονται με πιο αργό ρυθμό. Ανησυχητική είναι η αύξηση του δομικού πληθωρισμού, με ταχύτερους ρυθμούς από την Ε.Ε., στο 6,8% τον Φεβρουάριο, από 6,5% τον Ιανουάριο.

Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: