Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Γάζα: Αντιδράσεις για τη στάση της Αθήνας να απόσχει από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ

«Πυρά» δέχεται από την αντιπολίτευση η κυβέρνηση για την απόφασή της να απόσχει η Ελλάδα από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη Γάζα.  
Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση της Αθήνας να απόσχει από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία πέρασε ψήφισμα που ζητά να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές.
Επί της ουσίας, το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών» καθώς και «άμεση, πλήρη, διαρκή, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση», ενώ καλεί το Ισραήλ να ανακαλέσει την εντολή του για εκκένωση της βόρειας Γάζα.
Ζητεί, επίσης, «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται παράνομα αιχμάλωτοι», χωρίς πάντως να κατονομάζει τη Χαμάς.
Η στάση της Ελλάδας
Το ψήφισμα επικρίθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επειδή δεν επέκρινε ρητά τη Χαμάς.
Απορίας άξια, πάντως, είναι η στάση της Αθήνας η οποία -μαζί με την Κύπρο- απείχαν από την ψηφοφορία, την ίδια στιγμή που ψήφιζαν υπέρ χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβενία κ.α. που δεν μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει υποστηρικτές των ισλαμιστών.
Η εξέλιξη αυτή, που έχει οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, έρχεται σε συνέχεια των δύο «προσώπων» που έχει δείξει η ελληνική εξωτερική πολιτική όσον αφορά στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Αρχικά, αυτό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή να εκφράσει την άνευ όρων στήριξή του στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, και στη συνέχεια αυτό ενώπιον του αραβικού κόσμου και των Ευρωπαίων, όπου επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας στη λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη, τονίζοντας ότι πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι και να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, η Αθήνα δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο για την απόφασή της να απόσχει από την ψηφοφορία.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τη χερσαία και αεροπορική επίθεση, με την οποία το Ισραήλ σφυροκόπησε το βράδυ της Παρασκευής τη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν εξηγήσεις για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Πιο συγκεκριμένα, «ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του» χαρακτήρισε ο Στέφανος Κασσελάκης τη χθεσινή.
«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. 120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε. Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη, κι εμείς «νίψαμε τας χείρας μας». Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του».
«Με την αποχή στο ψήφισμα ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός, ο κ. Μητσοτάκης καθιστά την Ελλάδα αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη», στο ίδιο μήκος κύματος, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Η επιλογή του κ Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από την ψήφιση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την διάνοιξη διόδων βοήθειας στη Γάζα, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, ενώ καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή. Αντιθέτως, στον αντίποδα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να στηρίξουν την απόφαση ειδικά σε μια στιγμή που χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ η Γάζα βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του αποκλεισμού της.
Η αντιμετώπιση της Χαμάς από το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεπάγεται τον θάνατο και άλλον αμάχων και την καταδίκη της Γάζας σε ανθρωπιστική καταστροφή. Έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου».
Τη στάση της Αθήνας να απέχει από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επικρίνει το ΠΑΣΟΚ.
Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής και εκπρόσωπος του τομέα Εξωτερικών, Δημήτρης Μάντζος, αναφέρει: «Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα, η διεθνής κοινότητα αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά αδύναμη να συμφωνήσει στα θεμελιώδη. Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η δική μας, απείχαν χθες βράδυ από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή, σε αντίθεση προς την πλειοψηφία των κρατών – μελών, ανάμεσα στα οποία η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο κ.α.
Η καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς οφείλει να είναι ανεπιφύλακτη, το ίδιο όμως ανεπιφύλακτη οφείλει να είναι η περιφρούρηση των ανθρωπιστικών αξιών, η προστασία των αμάχων και των παιδιών. Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό την επιφύλαξη γεωπολιτικών υπολογισμών. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τους λόγους, που οδήγησαν στη χθεσινή της απόφαση».
Αντίστοιχα, το ΚΚΕ κάνει λόγο για στήριξη από την κυβέρνηση της ΝΔ της ισραηλινής σφαγής.
«Το ΚΚΕ καταδικάζει με αποτροπιασμό την ισραηλινή επίθεση και καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που στηρίζει την ισραηλινή σφαγή απορρίπτοντας ακόμη κι αυτά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ για «κατάπαυση του πυρός». Είναι με τη μεριά του «ληστή» και «εγκληματία» και εμπλέκει τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ».
«Παραδίνουμε, στην κρίση του λαού, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τις ακροδεξιές – φασιστικές δυνάμεις που, με τις κατάπτυστες τοποθετήσεις τους από την αρχή, με την υιοθέτηση των ανιστόρητων προσχημάτων του Ισραήλ και τις πολιτικές των ίσων αποστάσεων και της εξίσωσης θύτη και θύματος, έδωσαν άλλοθι στο κατοχικό κράτος» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:
«Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσει η σφαγή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, να καταδικαστεί μαζικά το έγκλημα που διαπράττει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, να εκφραστεί μαχητικά η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου που κι αυτοί εκδηλώνουν με μαχητικό και συγκινητικό τρόπο την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, για να ακουστεί ακόμη πιο βροντερά η απαίτηση για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτή είναι η μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Πώς ψήφισαν οι χώρες
Όπως προαναφέρθηκε, συνολικά 120 χώρες ψήφισαν υπέρ, 14 χώρες κατά, ενώ 45 απείχαν.
Πιο συγκεκριμένα, υπέρ του ψηφίσματος για «ανθρωπιστική εκεχειρία» τάχθηκαν οι:
  • Αφγανιστάν, Αλγερία, Ανδόρα, Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μπαρμπάντος, Λευκορωσία, Βέλγιο, Μπελίζ, Μπουτάν, Βολιβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Μπρουνέι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κομόρες, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κούβα, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τζιμπουτί, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Αίγυπτος, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Γρενάδα, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Γουιάνα, Ονδούρα, Ινδονησία, Ιράν, Ιρλανδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κένυα, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λάος, Λίβανος, ΛεσόΤο, Λιβύη, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μάλι, Μάλτα, Μαυριτανία, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Μιανμάρ, Ναμίμπια, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νίγηρας, Νιγηρία, Νορβηγία, Ομάν, Πακιστάν, Περού, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρωσία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Νησιά Σολομώντος, Σομαλία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σουρινάμ, Ελβετία, Συρία, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη, Ανατολικό Τιμόρ, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τουρκία, Ουγκάντα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ, Υεμένη και Ζιμπάμπουε.
Κατά τάχθηκαν οι:
  • Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Φίτζι, Γουατεμάλα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναουρού, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη, Τόνγκα, Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την ψηφοφορία απείχαν οι:
  • Αλβανία, Αυστραλία, Βουλγαρία, Πράσινο Ακρωτήριο, Καμερούν, Καναδάς, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Αϊτή, Ισλανδία, Ινδία, Ιράκ, Ιταλία, Ιαπωνία, Κιριμπάτι, Λετονία, Λιθουανία, Μονακό, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Παλάου, Παναμάς, Φιλιππίνες, Πολωνία, Δημοκρατία της Κορέας (Νότια Κορέα), Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβακία, Νότιο Σουδάν, Σουηδία, Τυνησία, Τουβαλού, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βανουάτου, Ζάμπια.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: