Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Εντατική αδιαφορία

Ο χειμώνας μπαίνει με 3.000 λιγότερους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε σχέση με πέρυσι
Σε πιάνει η ψυχή σου όταν παρακολουθείς -στα σόσιαλ μίντια κυρίως, αφού στα κανάλια λογοκρίνονται- σκηνές από την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας. Πλήρης διάλυση, γιατροί και νοσηλευτές σε απόγνωση, έλλειψη φαρμάκων και υγειονομικού υλικού.
Η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία, η κατάσταση στο ΕΣΥ, μπορεί να μην συγκρίνεται με τη Γάζα και τους βομβαρδισμούς, αλλά αποδεικνύει ότι μπορείς κάλλιστα να ξεχαρβαλώσεις τη δημόσια Υγεία σε καιρό ειρήνης σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μάλιστα υποτίθεται πως η οικονομία καλπάζει. Το μυστικό είναι ένα: Εντατική αδιαφορία. Η θεωρία του «άχρηστου πολυτελούς ΕΣΥ», η μετατροπή δωρεάν υπηρεσιών για όλους σε αμειβόμενες μέσω ενός «τριάζ» που επιλέγει ασθενείς ανάλογα με το πορτοφόλι τους.
Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, έγινε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας γιατί χιλιάδες γυναίκες στη Δυτική Αττική είναι χωρίς ψηφιακό μαστογράφο σε δημόσιο νοσοκομείο. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον Μητσοτάκη να διαφημίζει το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»…
Ο χειμώνας μπαίνει με 3.000 λιγότερους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε σχέση με πέρυσι. Σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία οι λίστες των τακτικών χειρουργείων είναι τόσο μακρές, που πρακτικά αναγκάζουν τους ασθενείς να στραφούν στη ιδιωτική Υγεία - αν έχουν τη δυνατότητα.
Η πανδημία έπεισε ολόκληρη την υφήλιο ότι η ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα είναι θλιβερή και επικίνδυνη ανορθογραφία.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: