Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ευρωκοινοβούλιο: Καλεί τα κράτη μέλη σε περιοριστικά μέτρα κατά της Σερβίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν στοχευμένα περιοριστικά μέτρα κατά της Σερβίας, υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, εάν η έρευνα αποκαλύψει ότι ήταν πίσω από την τρομοκρατική επίθεση που διέπραξε παραστρατιωτική ομάδα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στις 24 Σεπτεμβρίου.
Στις 24 Σεπτεμβρίου, ένας κομάντο Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου έστησε ενέδρα στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στη Μπανίσκα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου διαμένουν πολλοί Σέρβοι. Στο τέλος της ανταλλαγής πυρών, ένας Αλβανός αστυνομικός του Κοσσυφοπεδίου και τρεις Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου σκοτώθηκαν.
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου κατηγορούν το Βελιγράδι για τη βία, ενώ το τελευταίο αρνείται τις κατηγορίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν κατά της Σερβίας, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Οι Βρυξέλλες προέτρεψαν τη Σερβία να συνεργαστεί πλήρως στη συνεχιζόμενη έρευνα για την επίθεση.
Η πρόταση ψηφίσματος του Κοινοβουλίου υποβλήθηκε από κοινού από πέντε ομάδες: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), το Renew Europe, οι Πράσινοι και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (CRE).
Η ομάδα των Πρασίνων/ALE κατάφερε να συμπεριλάβει ένα σχέδιο για τον περιορισμό της κατάστασης στο Βορρά, το οποίο θα πρέπει να ηγείται από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR). Οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση και την ανάπτυξη αυτού, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε περαιτέρω βία στα σύνορα.
Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Viola von Cramon, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο και μέλος της Ομάδας των Πρασίνων/EFA, είπε στο Euractiv: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τρομοκρατική επίθεση του Σεπτεμβρίου να περάσει στην άκρη. . Κάθε πράξη βίας βλάπτει το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και την Ευρώπη».
Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο για τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να διεξαγάγουν μια ανεξάρτητη, υποστηριζόμενη από την ΕΕ έρευνα για την επίθεση στην Μπανίσκα.
«Η Σερβία πρέπει να συνεργαστεί άνευ όρων στην έρευνα. Η σταθερή στάση με το Κοσσυφοπέδιο είναι απαραίτητη για το μέλλον του ειρηνικού διαλόγου στην περιοχή.»
Ο Tonino Picula, εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ομάδας S&D και διαπραγματευτής του ψηφίσματος, χαρακτήρισε την επίθεση ” δειλή” , προσθέτοντας ότι το κόμμα του την καταδίκασε “με τον πιο έντονο τρόπο” . Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το γεγονός «σημαδεύει μια άνευ προηγουμένου σημείο καμπής» από το τέλος του πολέμου και απαιτεί μια «σοβαρή» πολιτική απάντηση, όπως «στοχευμένες» κυρώσεις εναντίον «αποσταθεροποιητικών παραγόντων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο».
Ζήτησε επίσης από την Επιτροπή να παγώσει τα προενταξιακά κονδύλια της Σερβίας εάν οι έρευνες αποκαλύψουν ότι το σερβικό κράτος εμπλέκεται άμεσα στην επίθεση του Σεπτεμβρίου, σε προηγούμενες επιθέσεις κατά των δυνάμεων της KFOR τον Μάιο, ή εάν αρνηθεί να συνεργαστεί στην έρευνα.
Επιπλέον, ο κ. Πίκουλα είπε ότι η ενίσχυση των σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ ανησυχητική και κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει ένα σχέδιο για τον περιορισμό της κατάστασης στο βόρειο τμήμα της χώρας και τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν επιπλέον στρατεύματα χωρίς καθυστέρηση.
«Οι συνεχιζόμενες στενές σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία και την Κίνα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας. Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για την αποσταθεροποιητική επιρροή των σερβικών αρχών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Aleksandar Vučić, σε ολόκληρη την περιοχή », συνέχισε.
Ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής επιθυμεί επίσης την άρση των μέτρων κατά του Κοσσυφοπεδίου το συντομότερο δυνατό, αλλά ζήτησε από την Πρίστινα να ιδρύσει την Ένωση Δήμων με Σερβική πλειοψηφία σύμφωνα με τις συμφωνίες διαλόγου που υποστηρίζονται από την ΕΕ.
«Η μόνη λύση είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μέσω συμβιβασμού, για τον οποίο χρειαζόμαστε σωστή έρευνα και δίωξη. χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση και με τις δύο πλευρές να επιστρέφουν στον διάλογο που διευκολυνθεί από την ΕΕ», είπε. Κάλεσε επίσης την ΕΕ να προτείνει μια νέα, καινοτόμο και ισορροπημένη προσέγγιση για την έξοδο από το αδιέξοδο.
Το ψήφισμα προτρέπει επίσης τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell και τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Miroslav Lajčák να διευκολύνουν ενεργά τον διάλογο και να υποβάλουν στο Κοινοβούλιο, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023, τα συμπεράσματά τους σχετικά με τη δέσμευση Σέρβων και Κοσοβάρων στο διάλογο, τα μέτρα που λαμβάνονται και την επίτευξη των στόχων.
Ο κ. Borrell και ο κ. Lajčák έχουν αντιμετωπίσει κριτική από το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και διάφορους ευρωβουλευτές, οι οποίοι τους κατηγορούν για μεροληψία και λυπούνται την αδυναμία τους να παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στη διαδικασία του συνεχούς διαλόγου, ο οποίος παραμένει σε αδιέξοδο.
Επιπλέον, οι εκκλήσεις για επανεκτίμηση του διαλόγου στο πλαίσιο της επίθεσης της 24ης Σεπτεμβρίου και εξέταση μιας νέας προσέγγισης εντείνονται σε πολλαπλά μέτωπα.
Υπενθυμίζουμε ότι η θητεία του κ. Μπορέλ λήγει την άνοιξη του 2024, η θητεία του κ. Λάιτσακ θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το 2025. Ως εκ τούτου, απομένει λίγος χρόνος για τους δύο άνδρες να εκτονώσουν τις εντάσεις πριν αναλάβουν νέοι διπλωμάτες.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: