Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Πανωλεθρίαμβος!

Το Δημόσιο από τις επενδύσεις του στην Εθνική και την Alpha Bank, που αποεπενδύει τώρα, χάνει 10,6 δισ. ευρώ και άλλα 550-600 εκατ. ευρώ από μερίσματα του 2023 που θα διανεμηθούν το 2024 ● Σε 40 δισ. ευρώ υπολογίζει τις συνολικές απώλειες για τις 4 συστημικές τράπεζες το ΚΕΠΕ.
Με θηριώδεις απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ αποχωρεί το Ελληνικό Δημόσιο από τις συστημικές τράπεζες. Εχοντας δώσει δεκάδες δισ. ευρώ για τη διάσωσή τους από το 2011 και εντεύθεν, αποχωρεί εισπράττοντας μόλις λίγα δισ. ευρώ από τη διάθεση των τελευταίων μετοχικών πακέτων των τραπεζών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η συνολική απώλεια είναι δεκάδες δισ. ευρώ (το ΚΕΠΕ σε πρόσφατη μελέτη του την υπολογίζει σε περίπου 40 δισ. ευρώ) ενώ από την πώληση των ποσοστών του στην Εθνική και την Alpha Bank, που δρομολογείται αυτές τις μέρες, οι απώλειες θα ανέλθουν σε 10,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι απώλειες δεν εξαντλούνται μόνο σε αυτό: Το Δημόσιο (διά του ΤΧΣ) εκδηλώνει ανεξήγητη βιασύνη να πουλήσει τα εναπομείναντα ποσοστά του λίγο πριν μπει το 2024 ή στις αρχές του 2024 (όπως φημολογείται για το ποσοστό του στην Πειραιώς). Ετσι, θα χάσει σημαντικά έσοδα από μερίσματα, αφού το 2024 οι 4 συστημικές τράπεζες θα μοιράσουν μέρισμα ύστερα από αρκετά χρόνια.
Οι απώλειες από τα μερίσματα που αποσυρόμενο εκχωρεί στους ιδιώτες επενδυτές υπολογίζονται σε πάνω από 550 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση και το ΤΧΣ ελέγχονται και για το γεγονός ότι στην αποεπένδυση στην Alpha Bank, με την πώληση του εναπομείναντος περίπου 9% των μετοχών της τράπεζας, το τίμημα που έδωσε η ιταλική Unicredit θεωρείται εξευτελιστικό.
Γιατί τόση βιασύνη;
Στην περίπτωση της πώλησης του 9% της Alpha Bank στη Unicredit, το ΤΧΣ και το Δημόσιο συμπεριφέρθηκαν σαν κομπάρσοι, ενώ οι απόλυτοι πρωταγωνιστές ήταν οι δύο τράπεζες. Αυτές πήραν την πρωτοβουλία και έθεσαν απόλυτα τους όρους, ενώ το Δημόσιο και οι νομισματικές αρχές [υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)] χαιρέτισαν το «μεγάλο deal».
Η ιταλική τράπεζα κατέθεσε πρόταση αρχικά με τιμή ανά μετοχή 1,33 ευρώ, την οποία στο τέλος ανέβασε σε 1,39 ευρώ ανά μετοχή. Ετσι το 9% της Alpha Bank πουλήθηκε με discount, σε τιμή κατώτερη από την τιμή κλεισίματος χθες (1,395).
Οι πληροφορίες λένε ότι οι σχεδιασμοί του ΤΧΣ προβλέπουν και την πώληση του ποσοστού που κατέχει στην Πειραιώς (27%) μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.
Πρόκειται για εξευτελιστική αποτίμηση, που αποδεικνύει ότι η ιταλική τράπεζα αντιμετωπίζει την Ελλάδα και τα ελληνικά assets πολύ υποτιμητικά. Ωστόσο, ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε το ΤΧΣ ούτε η νομισματική αρχή (ΤτΕ) τόλμησαν να αμφισβητήσουν το στοιχείο αυτό του deal, φοβούμενα προφανώς ότι μπορεί να χαλάσει συνολικά η συμφωνία.
Η όλη υπόθεση διαψεύδει τα περί «ισχυρής οικονομίας» (μια ισχυρή οικονομία σέβεται την αξία των assets της και δεν τα ξεπουλάει όπως όπως). Οσον αφορά την Εθνική, το ερώτημα είναι γιατί τόση βιασύνη. Ειδικά στην Εθνική το Δημόσιο κατέχει το 40,39% των μετοχών, άρα από το 2024 θα αποκόμιζε μέρισμα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Πουλώντας το 20% τώρα, χαρίζει μέρισμα 200 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές. Οι πληροφορίες λένε ότι οι σχεδιασμοί του ΤΧΣ προβλέπουν και την πώληση του ποσοστού που κατέχει στην Πειραιώς (27%) μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.
Η αριθμητική των απωλειών
Το Δημόσιο διά του ΤΧΣ έβαλε στην Εθνική 8,46 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και 456 εκατ. ευρώ για να καλύψει το funding gap της FBBank την οποία απορρόφησε. Εναντι αυτών, θα αποκομίσει περίπου 1 δισ. ευρώ από την πώληση του 20% των μετοχών της και ανάλογης τάξης μεγέθους ποσό από την πώληση του τελευταίου 20%. Επομένως θα καταγράψει απώλειες περίπου 6,91 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση της Alpha Bank, το Δημόσιο διά του ΤΧΣ έβαλε 3,96 δισ. ευρώ και παίρνει πίσω 293 εκατ. Απώλειες, 3,77 δισ. ευρώ. Μόνο από αυτές τις δύο τράπεζες το Δημόσιο χάνει περίπου 10,7 δισ. ευρώ.

Πάνος Κοσμάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: