Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Kατά αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου το ΔΝΤ

Στη δημοσιότητα έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα προκαταρκτικά συμπεράσματα μετά την αποστολή του και στην Ελλάδα, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείο, στο πλαίσιο της παρακολούθησης των οικονομικών εξελίξεων παρόλο που το πρόγραμμα δανειοδότησης έχει λήξει.
Το ΔΝΤ στην αναφορά του συστήνει να μην δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα, «οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα», προκειμένου το χρέος να παραμείνει σε πτωτική πορεία.
«Αντίθετα, οι επενδυτικές ανάγκες είναι μεγάλες, μεταξύ άλλων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Οι κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες, όπως οι στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, θα πρέπει να προστατευθούν ή να επεκταθούν για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» σημειώνεται.
Επίσης, το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,5% και 2,0% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα, αλλά μεσοπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα συγκρατηθεί, ενώ υποστηρίζει ότι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά με το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους να έχει αυξηθεί πάνω από το προ πανδημίας επίπεδο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, χρειάζεται η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024 από 1,1%, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. «Με μία ισχυρή αύξηση εσόδων, η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων περίπου 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα βελτίωνε περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, παρέχοντας πρόσθετο χώρο για τη χρηματοδότηση με εγχώριους πόρους δημόσιων επενδύσεων και σημαντικών κοινωνικών δαπανών» σημειώνεται.
Για ακόμα μία φορά το Ταμείο ζητά επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη στήριξη των επιχειρήσεων. Τέλος, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις λόγω της σημαντικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: