Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Δήμος Πέλλας: Δράσεις και πρωτοβουλίες για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων - Εκπόνηση προγράμματος

Σύμφωνα με το νόμο, η ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων (περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό, αποθεραπεία, υιοθεσία, επανένταξη κλπ) έχει περάσει στους Δήμους. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, αλλά από μόνος του δεν είναι αρκετός. Πρέπει να υπάρχει και βούληση. Και η νέα Δημοτική Αρχή Πέλλας την έχει!
Εκφράζοντας λοιπόν την επιθυμία του Δήμου Πέλλας για έμπρακτη στήριξη του δικαιώματος των ζώων στη ζωή αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες ευζωίας αναφορικά με την προστασία και την καλή μεταχείρισή τους.
Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Πέλλας και της εταιρείας WOOFLAND σύμφωνο συνεργασίας (σύμβαση) για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με βασική αρχή ότι η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών.
Με αφορμή της υπογραφή της σχετικής σύμβασης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκος Δόντσης δήλωσε τα εξής: «Ο Δήμαρχος Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης τόσο προεκλογικά αλλά -κυρίως- στο ξεκίνημα της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, όρισε ως ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα το θέμα των αδέσποτων ζώων στις τοπικές κοινωνίες του Δήμου μας, ένα θέμα που δεν θα λυθεί με ένα μαγικό ραβδί σε μια στιγμή. Θέλει προγραμματισμό, μεθοδικότητα, γνώση, χρόνο, επιμονή, υπομονή, εκπαίδευση, ευαισθησία, συλλογική δουλειά. Αναλαμβάνουμε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος που ταλανίζει τόσα χρόνια την τοπική κοινωνία.
Σκοπός του προγράμματος, που θα ξεκινήσει σε συνεργασία με την εταιρεία woofland, είναι η σταθεροποίηση και μελλοντικά η μείωση του πληθυσμού τους, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα περισυλλογής, καταγραφής, σήμανσης, στείρωσης, εμβολιασμού και τέλος επανένταξης των ζώων στον φυσικό τους χώρο ή σε οποιοδήποτε χώρο είναι επιτρεπτό».
Να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσουν μέσα στην εβδομάδα προγραμματισμένες συσκέψεις της Δημοτικής Αρχής Πέλλας με προέδρους κοινοτήτων του Δήμου αλλά και με εκπροσώπους φορέων από την ευρύτερη περιοχή για ενημέρωση αλλά και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων στον Δήμο Πέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: