Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Δήμος Πέλλας: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Βυζαντινά χειρόγραφα από τη Δυτική Μακεδονία»

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 29 Μαρτίου από τον Δήμαρχο Πέλλας, Στάθη Φουντουκίδη και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού, Ευφροσύνη Μερεμητσάκη τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Βυζαντινά χειρόγραφα από τη Δυτική Μακεδονία» που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών. Η έκθεση παρουσιάζει χειρόγραφα που βρίσκονται σε βιβλιοθήκες της Δυτικής Μακεδονίας και χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πέλλας αναφέρθηκε στην αξία του ελληνικού πολιτισμού και τη σύγχρονη έκφανσή του αναλύοντας ιδιαίτερα την αντίληψη της διαρκούς εξέλιξης.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Γιαννιτσών Εύη Θεοδωρίδου, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Δόντσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Στέφανος Κασσίδης και Στέλιος Φαρμάκης, η πρόεδρος και μέλη του Μορφωτικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Αρχαία Πέλλα», πρόεδρος και μέλη του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατάδων «Ο Φίλιππος». Την έκθεση επισκέφθηκαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Γιαννιτσών για τους οποίους πραγματοποιήθηκε ειδική ξενάγηση.
Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές ήταν όταν δύο επισκέπτες, καθηγητές σε μουσικό σχολείο της Θεσσαλονίκης άρχισαν χαμηλόφωνα να ψάλλουν διαβάζοντας τις νότες σε ένα μουσικό χειρόγραφο. Μέσα από την αυθόρμητη πράξη τους απέδειξαν ότι οι θησαυροί αυτοί δεν είναι μόνο πηγές στην επιστημονική έρευνα, αλλά ζωντανά μνημεία που μιλούν και απευθύνονται στον σύγχρονο άνθρωπο.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο επιμελητής της έκθεσης Αγαμέμνων Τσελίκας, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παλαιογράφους και για δεκαετίες προϊστάμενος του αντίστοιχου τμήματος του ΜΙΕΤ. Μέσα από την ανάλυση των χειρογράφων παρουσίασε τον πολυδιάστατο βυζαντινό κόσμο και τη σύνδεσή του με τον ελληνικό πολιτισμό.
Η έκθεση φιλοξενείται στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου 2024. Οι ώρες λειτουργίας είναι 6-9 μ.μ..







Δεν υπάρχουν σχόλια: