Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών: Το Σάββατο η μεγάλη συναυλία με το εμβληματικό «Άξιον Εστί»

Στην τελική ευθεία μπήκαν οι προετοιμασίες και οι πρόβες για την μεγάλη συναυλία του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών για τα 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, ώρα 20:00, στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Πέλλας.
Τα σύνολα του Ωδείου, Μικτή & Νεανική Χορωδία, όπως και η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, θα ερμηνεύσουν το μνημειώδες και εμβληματικό «Άξιον Εστί» των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη. Τον ρόλο του Ψάλτη θα ερμηνεύσει ο βαρύτονος Αθανάσιος Μπατάλας και στον ρόλο του αφηγητή θα βρίσκεται ο ποιητής και κοινωνιολόγος, Ιωάννης Αρκέτος. Τον ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή θα ερμηνεύσει ο σπουδαίος του ελληνικού τραγουδιού, Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης.
Στη συναυλία διευθύνει ο καθηγητής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών, Ευθύμιος Μαυρίδης.
Την καλλιτεχνική, επιστημονική και διοργανωτική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών, Δρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ανδρόνογλου,.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το έργο «Άξιον Εστί»

Πρόκειται για ένα ποιητικό έργο και ένα λαϊκό ορατόριο, από τα πιο μεγαλειώδη και δημοφιλή έργα στην ιστορία της ελληνικής ποίησης και μουσικής, που εξιστορεί σε τρεις ενότητες τα πάθη και τη μοίρα του Ελληνισμού από το Μέτωπο της Αλβανίας μέχρι και τον Εμφύλιο. Διαρθρωμένο σε τρεις ενότητες, τη Γένεση, τα Πάθη και το Δοξαστικόν, το έργο του Ελύτη, που επηρέασε με τις αρετές του τον ελληνικό ποιητικό κανόνα του 20ού αιώνα, περιέχει τρία διαφορετικά μορφικά στοιχεία, την πεζολογική αφήγηση, τους ύμνους σε ελεύθερο στίχο και τα έμμετρα χορικά.
Ο Θεοδωράκης, για να εκφράσει την πρόθεση του ποιητή-δημιουργού, ενέταξε τον Αναγνώστη (Αφηγητής), που διαβάζει το κείμενο, τον Ψάλτη (Βαρύτονος) και τον Λαϊκό τραγουδιστή, που ερμηνεύουν μουσικά τους ύμνους για τα χορικά, αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: