Σάββατο 16 Μαΐου 2026

Η δύναμη της Αφής στην Διεθνή Έκθεση Κεραμικής «Άγγιξε ΜΕ» του ΚΔΑΠμεΑ στα Γιαννιτσά

- Με επιτυχία και πολλά μηνύματα τα εγκαίνια
Με πολλά μηνύματα, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από επιστήμονες και καλλιτέχνες, με την συμμετοχή δέκα χωρών και με την ανάδειξη του δικαιώματος όλων των ανθρώπων στην επικοινωνία και στις ανθρώπινες σχέσεις, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Κεραμικής «ΑΓΓΙΞΕ ΜΕ», που διοργάνωσαν ο Δήμος Πέλλας και το  Κ.Δ.Α.Π.με.Α, στα Γιαννιτσά. Η πολυαισθητηριακή  Έκθεση  στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών (φουαγιέ) αναδεικνύει την δύναμη της Αφής, με τα έργα των δημιουργών να εφάπτονται, να συνομιλούν και να αλληλεπιδρούν, συνδιαμορφώνοντας νέα έργα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους διάδρασης. 
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Γιαννιτσών, ξεκίνησε με εισαγωγή από την Κοινωνική Λειτουργό και Προϊσταμένη του ΚΔΑΠ μεΑ Γιαννιτσών, Δόμνα Ανδρίκου και, μετά από μια σειρά εξαιρετικών ομιλιών, ολοκληρώθηκε με την Αγγελική Παπαδοπούλου, Κεραμίστρια υπεύθυνη του Εργαστηρίου Κεραμικής του Κ.Δ.Α.Π μεΑ Δήμου Πέλλας, που ανέπτυξε το θέμα «Απτικές διαδρομές»- 25 χρόνια ιστορίες πηλού στο Εργαστήρι Κεραμικής.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Πέλλας, Στάθης Φουντουκίδης, απουσίαζε εκτός του Δήμου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και για αυτό το λόγο «τη στήριξή του σε αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία αγάπης, έκφρασης και συμπερίληψης», μετέφερε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Εύη Θεοδωρίδου, η οποία στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η σημερινή έκθεση «ΑΓΓΙΞΕ ΜΕ» αποτελεί τη συνέχεια και την ολοκλήρωση μιας βαθιά ανθρώπινης διαδρομής, που γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία, αποδοχή και σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Ξεκινώντας με το «Κοίτα με» και συνεχίζοντας με το «Άκου με», μια απλή αλλά τόσο δυνατή ιδέα έγινε γέφυρα αγάπης και επαφής. Ένα κομμάτι πηλού κράτησε ζωντανή τη στιγμή της ανθρώπινης σύνδεσης και μετουσίωσε το συναίσθημα σε δημιουργία. Σήμερα, αυτή η ιδέα εξελίσσεται και ολοκληρώνεται μέσα από την έκθεση «ΑΓΓΙΞΕ ΜΕ», μια διεθνή διοργάνωση κεραμικής που ξεπερνά τα όρια μιας απλής παρουσίασης έργων και αναδεικνύει τη δύναμη της αφής. Τα έργα που φιλοξενούνται σήμερα εδώ δεν μιλούν μόνο μέσα από τη μορφή τους, αλλά κυρίως μέσα από την ψυχή των ανθρώπων που τα δημιούργησαν».
Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού, Ευφροσύνη Μερεμητσάκη, τόνισε ότι «η έκθεση «Άγγιξέ Με» δεν είναι απλώς ένας τίτλος, είναι μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, γιατί υπάρχουν αγγίγματα που δεν γίνονται με τα χέρια, αλλά με την αποδοχή, τον σεβασμό και την κατανόηση» και πρόσθεσε: «Στο πνεύμα αυτό, οι σημερινοί ομιλητές έρχονται να φωτίσουν διαφορετικές όψεις της αναπηρίας, της συμπερίληψης και της δύναμης της τέχνης μέσα από την ιστορία, την ψυχολογία, την κεραμική, τη γλυπτική και την ανθρώπινη εμπειρία. Απόψε δεν εγκαινιάζουμε απλώς μια έκθεση, ανοίγουμε έναν χώρο συνάντησης. Γιατί τελικά αυτό που μένει περισσότερο δεν είναι όσα είπαμε, αλλά το πόσο βαθιά αγγίξαμε ο ένας τον άλλον».
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη οι: Δρ. Αναστασία Χρυσοστόμου- Επίτιμη Τμηματάρχης ΥΠΠΟ, Αναστασία Ζήση- Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Anna Rita Fasano- Πρόεδρος της APS Pandora  Artiste Ceramiste και  Pandora Ability, Cava di Tereni, Richard Whitlock-  Εικαστικός, Χρύσα Δραντάκη -Δρ. Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα οι χώρες Αίγυπτος, Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Ινδία, Τουρκία, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία και Έλληνες δημιουργοί. Είναι  διαδραστική και ανοιχτή σε επισκέψεις σχολείων και κοινού, καθημερινά από 10.00- 13.00 και 18.00- 21.00, μέχρι το Σάββατο 30 Μαϊου. 











Δεν υπάρχουν σχόλια: