Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Δημόσιο: Τα πρώτα ερωτηματολόγια σε 206.000 υπαλλήλους

Ξεκίνησε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η αποστολή των πρώτων ερωτηματολογίων προς 206.000 δημόσιους υπαλλήλους για τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις κάθε θέσης εργασίας. Αφορά υπαλλήλους σε υπουργεία και φορείς, οι δομές των οποίων έχουν αξιολογηθεί.
Στα ερωτηματολόγια περιλαμβάνονται ερωτήματα σχετικά με τα γενικά στοιχεία της θέσης, τα στοιχεία του υπηρετούντος υπαλλήλου, τον άμεσα προϊστάμενο και τους υφισταμένους εφόσον υπάρχουν, τις απαιτήσεις της θέσης κ.α.. Η συμπλήρωση ερωτηματολογίου προβλέπεται και για τους προϊσταμένους των διοικητικών μονάδων (τμηματάρχες διευθυντές και γενικούς διευθυντές).
Από τα ερωτηματολόγια θα εξαρτηθεί η τοποθέτηση των υπαλλήλων στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων, αφού προηγουμένως ελεγχθούν και τα τυπικά προσόντα τους και η αντιστοίχισή τους με τη θέση που κατέχουν.
Αν τα προσόντα τους δεν συμβαδίζουν με το περίγραμμα θέσης, θα τίθενται στο καθεστώς κινητικότητας, προκειμένου να τοποθετηθούν σε νέα θέση.
Στο τελικό στάδιο η λίστα των υπό συγχώνευση φορεών  
Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται εξάλλου, ο κατάλογος με τους φορείς και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου που οδεύουν προς συγχώνευση - κατάργηση.
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών στους οποίους υπάγονται οι εν λόγω φορείς, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και το υπουργείο Οικονομικών.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη Μεγάλη Πέμπτη.
Το σχέδιο νόμου είναι απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα για 4.000 απολύσεις μέχρι το 2013.  
Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου και αμέσως μετά το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. 
Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης είχε συνάντηση για το σχέδιο νόμου με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους και ενημέρωσε και για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, το σχέδιο για το πρόγραμμα κινητικότητας, τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις με αναλογία 1 προς 1. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μανιτάκης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.
Αναφορικά με τον Οδηγό περιγράμματος θέσεων εργασίας και τα ερωτηματολόγια που αποστέλλονται στους υπαλλήλους, ο υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι στόχος είναι ο προσδιορισμός των θέσεων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν σε κάθε θέση, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η ορθολογική τους στελέχωση.
Ο υπουργός χαρακτηρίζει τον Οδηγό «εργαλείο διοικητικού σχεδιασμού των θέσεων εργασίας μέσα από την ανάλυση κάθε θέσης και των προσόντων που πρέπει να διαθέτει ο κάτοχός της, σε συνδυασμό με την ευρύτερη στοχοθεσία της δημόσιας οργάνωσης στην οποία ανήκει».
Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, «τα περιγράμματα θέσεων εργασίας επιδρούν θετικά στη λειτουργία της στελέχωσης, διευκολύνουν την ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος διοίκησης μέσω στόχων και συμβάλλουν στην ορθολογική οργάνωση και διαχείριση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων», ενώ «ο προσανατολισμός των δημοσίων οργανώσεων σε μετρήσιμα αποτελέσματα συνδέεται άρρηκτα με τον σχεδιασμό των θέσεων εργασίας». 
Επισημαίνει τέλος, ότι ο Οδηγός έχει διαχρονικό χαρακτήρα, δηλαδή «η χρήση του είναι δυνατή κάθε φορά που οι οργανώσεις της δημόσιας διοίκησης χρειάζεται να σχεδιάσουν από την αρχή ή να ανασχεδιάσουν περιγράμματα θέσεων εργασίας και τις διοικητικές τους δομές».
Οι ερωτήσεις
Ειδικότερα, μέσω του ερωτηματολογίου οι υπάλληλοι καλούνται να απαντήσουν:
Σε ποια γραμματεία, διεύθυνση και τμήμα υπηρετούν.
Τι βαθμό κατέχουν, ποιος είναι ο τύπος της εργασιακής τους σχέσης και ποιο το μισθολογικό τους καθεστώς.
Τον σκοπό και τα χαρακτηριστικά της θέσης τους (π.χ. προγραμματισμός, εποπτεία, έλεγχος, εξυπηρέτηση πολιτών, κ.λπ.).
Τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν προβλήματα που ανακύπτουν στην εργασία τους (π.χ. με δική τους πρωτοβουλία, με μεσολάβηση του προϊσταμένου, με τυποποιημένες διαδικασίες κ.λπ.).
Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες τυχόν λαθών τους (π.χ. στη λειτουργία της υπηρεσίας ή στους συναλλασσόμενους πολίτες).
Σε τι διαφοροποιείται η θέση τους από άλλες συναφείς.
Τις σχέσεις συνεργασίας που έχει ο υπάλληλος καθώς και τη συχνότητά τους (όπως π.χ. απόκτηση ή παροχή πληροφορίας, επεξεργασία πληροφορίας, διαχείριση παραπόνων επίλυση συγκρούσεων κ.λπ.).
Τις σχέσεις αναφοράς (δηλαδή, σε ποιους αναφέρεται ή ποιοι αναφέρονται σε αυτόν).
Τις γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες που διαθέτει (βαθμίδα εκπαίδευσης, κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, γνώση χρήσης υπολογιστή, ανάλυση εργασιών που εκτελεί ο υπάλληλος μέσω υπολογιστή, επιπλέον κατάρτιση για την εκτέλεση των καθηκόντων).
Την εμπειρία (καταγραφή του χρόνου εμπειρίας που απαιτείται να έχει αποκτηθεί πριν ή μετά την κάλυψη της θέσης για την ικανοποιητική εκτέλεση των καθηκόντων των υπαλλήλων).
Την καταγραφή εργασιών (ο υπάλληλος καλείται να φτιάξει μια λεπτομερή λίστα με τις εργασίες που κάνει καθημερινά, εβδομαδιαία, μηνιαία ή ακόμη και περιστασιακά στο πλαίσιο των καθηκόντων του, καθώς και τον χρόνο απασχόλησης σε ώρες που αυτές απαιτούν).
Τέλος, το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται με τα σχόλια των προϊσταμένων οι οποίοι εν συνεχεία θα βάλουν και την τελική υπογραφή - έγκριση σε αυτό.

ΣΥΡΙΖΑ: Προωθούν ακάθεκτοι μαζικές απολύσεις
«Αναχρονιστικά» χαρακτηρίζει από την πλευρά του ο υπεύθυνος Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, τα ερωτηματολόγια που απεστάλησαν προς συμπλήρωση σε υπαλλήλους υπουργείων και φορέων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να δημιουργήσει μια «σταθερή δεξαμενή των προς απόλυση υπαλλήλων».
«Με ένα θεσμικό πλαίσιο – φενάκη, χρησιμοποιώντας ευρηματικούς ευφημισμούς και παρωχημένους θεσμούς, η συγκυβέρνηση προωθεί ακάθεκτα το σκληρό μνημονιακό στόχο για μαζικές απολύσεις και δραστικό περιορισμό των κοινωνικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους», επισημαίνει σε σχετική δήλωσή του.
«Με ερωτηματολόγια αυτονόητα, πολλές φορές παιδαριώδη και απαξιωτικά για τους αξιοπρεπείς και φιλόπονους δημοσίους υπαλλήλους των οποίων τις απαντήσεις ένα σύγχρονο κράτος διαθέτει ή όφειλε να διαθέτει επιχειρεί να δημιουργήσει ένα μόνιμο μηχανισμό συρρίκνωσης των δομών του», προσθέτει ο κ. Μητρόπουλος.
Τονίζει επίσης ότι «με φόρμες αξιολόγησης που αξιοποιήθηκαν αρκετές δεκαετίες πριν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ανεπιτυχώς, δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», η οποία όπως υπογραμμίζει «δεν μπορεί να σχεδιάζεται στο κοινωνικό κενό, με τους περιορισμένους πόρους και τα τεχνοκρατικά οργανογράμματα που επέβαλαν οι δανειστές μας».

Πηγή: naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΗΤΑΝ ΚΑΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ, ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΛΛΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΙΝΟΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ!!!