Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πρόσω ολοταχώς για την πώληση του 49% της ΔΕΗ

Συγκεκριμένα, η πώληση σε ιδιώτες της ΔΕΗ θα γίνει σε τρεις φάσεις, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016, σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Να σημειωθεί ότι τυχόν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα γίνει από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς όμως μεταβολή του τελικού στόχου που είναι η ολοκλήρωση του διαχωρισμού το 2ο τρίμηνο του 2014.
Στα σκαριά βάζει η κυβέρνηση την πώληση του 49% του διαχειριστικού συστήματος της ΔΕΗ μέσα στο 2013 και του υπολοίπου 51% το 2014 για να είναι συνεπής η κυβέρνηση με τις επιταγές της τρόικας στην καταστροφική πολιτική των αποκρατικοποιήσεων στο τομέα της ενέργειας.

Σε τρεις φάσεις η πώληση της ΔΕΗ όπως εξήγγειλε ο Σίμος Κεδίκογλου
Το σχέδιο είχε παρουσιάσει επιγραμματικά το πρωί, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εξήγγειλε ότι το πρώτο στάδιο είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ, του διαχειριστή συστήματος, το δεύτερο είναι η δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και η διαδικασία αποκρατικοποίησής της και το τρίτο στάδιο είναι η αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.
Συγκεκριμένα, ο Σίμος Κεδίκογλου εξήγγειλε ότι πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί εντός του 2013, η οποία προβλέπει την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή απόκτηση ενός ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ, με παράλληλη ανάληψη του management, της διοίκησης της εταιρείας.
Χαρακτήρισε την δεύτερη φάση "συμβατική υποχρέωση" να αποκτήσει κάποιος επενδυτής το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, ώστε "το ελληνικό κράτος να κατοχυρώνει καταστατική μειοψηφία, δηλαδή 34% που μπορεί να μπλοκάρει κάθε ανεπιθύμητη απόφαση". Επίσης, ο Σίμος Κεδίκογλου εξήγγγειλε ότι η νέα εταιρεία, που θα συσταθεί "θα διαθέτει μίγμα υφιστάμενου και νέου παραγωγικού δυναμικού, συνολικά στο 30% του συνόλου της ΔΕΗ, δηλαδή παραγωγικών μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία τους, αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού υδροηλεκτρικών σταθμών και μονάδων φυσικού αερίου". Μιλώντας, για την απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς, ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι αυτή θα συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για να υπάρξει επαρκής ανταγωνιστικότητα προς όφελος του καταναλωτή.
Χαμηλότερα τιμολόγια υπόσχεται ο υφυπουργός ΠΕΚΑ
Νωρίτερα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, μίλησε εγκωμιαστικά για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του 49% της ΔΕΗ λέγοντας πως "το σχέδιο για την αναδιάρθρωση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, έγινε στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της Κυβέρνησης για την αγορά ενέργειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάταξη και ανάπτυξη". Ενώ, μετά τις τόσες ανατιμολογήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ισχυρίστηκε ότι η πώληση της ΔΕΗ "οδηγεί όχι μόνο στην ελάφρυνση στα δημόσια οικονομικά και κατ΄ επέκταση στην ελάφρυνση των φορολογουμένων που μέχρι σήμερα έχουν υποστεί το βάρος των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά διασφαλίζει και οφέλη για την ελληνική οικονομία μέσα από ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές".
Ν. Βαλαβάνη: Η ΕΕ θα επιλέξει τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που θα αγοράσει
"Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σταδιακά και μέχρι τέλους του 2015 ως «προαπαιτούμενη δράση» για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου", στηλίτευσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, Η ίδια καταγγέλlει ότι η κυβέρνηση δεν διατηρεί τα πλέον τα προσχήματα καθώς "έχει τεθεί στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κατάλογος με το σύνολο των παγίων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, ώστε η ίδια η ΕΕ να επιλέξει τα περιουσιακά στοιχεία, που θα απαρτίσουν τη νέα εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου 1 στους 3 πελάτες της ΔΕΗ, δηλαδή του 30% του πελατολογίου της , που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία υποχρεωτικά".
Με δήλωσή της εξήγησε, μάλιστα, ότι το σχέδιο της κυβέρνηση για την πώληση της ΔΕΗ σκοπεύει "πρώτον, το Δημόσιο να καταστεί «ιδιοκτησιακά» μειοψηφία στον «ανεξάρτητο» διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) μέχρι τον πλήρη αποχωρισμό του απ' τα δίκτυα (2014). Δεύτερον, η δημιουργία και πώληση σε «επενδυτές» μιας νέας, πλήρως καθετοποιημένης και πλήρως ανταγωνιστικής, ως προς τη ΔΕΗ, εταιρείας παραγωγής ηλεκτρισμού, που θα συγκεντρώνει το 30% των παγίων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής, λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου, με αντίστοιχο μοίρασμα των λιγνιτορυχείων και των υδροηλεκτρικών σταθμών, αλλά και της εμπορίας, λογιστηρίων κτλ (2014-15). Τρίτον, η ιδιωτικοποίηση της υπολειπόμενης «μητρικής» εταιρείας (2015)", όπως επισημαίνει η Νάντια Βαλαβάνη.
"Γίνεται έτσι φανερό ποιο είναι το «νέο οικονομικό πρότυπο» σύμφωνα με το οποίο μετασχηματίζεται η σημερινή Ελλάδα παίρνοντας πλέον συγχαρητήρια τόσο από την ΕΕ και το ΔΝΤ", καταγγέλλει η Νάντια Βαλαβάνη και παραλληλίζοντας την Ελλάδα με την Βουλγαρία είπε πως "η γείτονα χώρα, ουσιαστικά πλέον πλήρως «αποστειρωμένη», με μηδαμινό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος και έχοντας πουλήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας της, στέλνει στους πολίτες της μηνιαίους λογαριασμούς της - πλήρως απελευθερωμένης - ηλεκτρικής ενέργειας ίσους με ένα μέσο μηνιαίο μισθό. Με αποτέλεσμα να τους βάζει στο δίλημμα, αν θα πληρώσουν το ηλεκτρικό ή θα ταΐσουν τα παιδιά τους. Η Βουλγαρία, όχι τυχαία, είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης των 27".
Προς επίρρωσιν αυτών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θ. Πετράκος και Ευ. Ουζουνίζου τόνισαν πως "η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ η οποία έχει συμβάλλει στον εξηλεκτρισμό και στην πρόοδο της χώρας. Μιας Δημόσιας Επιχείρησης αναντικατάστατης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και επί της ουσίας κερδοφόρας". Αντιπρότειναν, μάλιστα, ότι "η ΔΕΗ έχει ανάγκη από ένα στρατηγικό πλάνο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης και όχι από διάσπαση διάλυση και ξεπούλημα που προωθεί η συγκυβέρνηση"
.
Αντιδρά στην αποκρατικοποίηση η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ
"Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μαζί με τον Ελληνικό λαό, του οποίου περιουσία είναι η ΔΕΗ, θα αντιδράσουν με κάθε μέσο για να σταματήσουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας" αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε σημερινή ανακοίνωση αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ θέτει επίσης νομικό θέμα, λέγοντας ότι όσοι απεργάζονται την πώληση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, πρέπει να ξεπεράσουν τα νομικά εμπόδια από την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ. Η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο επίσης για ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής και υποστηρίζει ότι η διάσπαση της Επιχείρησης που έγινε τα προηγούμενα χρόνια μοναδικό στόχο είχε το διαμελισμό της κραταιάς ΔΕΗ, την αποδυνάμωσή της και το ξεπούλημα των κομματιών της.

Πηγή: Avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: