Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Απολύσεις, συγχωνεύσεις, «αξιολόγηση»: διαλύουν το σχολείο, απειλούν με επιστράτευση

Ταφόπλακα για τη δημόσια εκπαίδευση αποτελούν τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν την προηγούμενη Κυριακή. 
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Δημόσια Εκπαίδευση στέλνοντας στην ανεργία 13.000 εκπαιδευτικούς σε πρώτη φάση, ενώ παράλληλα κάνει "δώρα" σε φίλους της στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η ΟΛΜΕ ξεσηκώνεται απέναντι στη δολοφονία της δημόσιας εκπαίδευσης και τα καθεστωτικά ΜΜΕ μιλάνε για "καπρίτσιο"

Εδώ και λίγες μέρες τα καθεστωτικά ΜΜΕ (ανάμεσα σ'αυτά και τα κρατικά μέσα) έχουν βαλθεί να πείσουν το κοινό ότι οι καθηγητές προειδοποιούν με απεργίες με μοναδικό αίτημα να μην αυξηθεί το ωράριό τους. Υπερτονίζεται, μάλιστα, η αύξηση των δύο ωρών, συχνά συνοδευόμενη από το σχόλιο "μα καλά, τι θα πάθουν για δυο ώρες παραπάνω". Έλα όμως που συνοδεύεται από μια σειρά μεταθέσεων, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί με τη νέα αύξηση δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το προβλεπόμενο 75% του ωραρίου τους και θα υποχρεούνται να μετακινηθούν...  Και για του λόγου το αληθές, η αύξηση του ωραρίου είναι σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και όχι του Παιδείας!

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών προκύπτουν από νομοσχέδιο  του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε   στη Βουλή και  προβλέπει μείωση των αναπληρωτών μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης.  Αυτές οι αλλαγές είναι μνημονιακές επιταγές όπως προκύπτουν από το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο.  

Κοντά σ'αυτά, το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ  προβλέπει περικοπές της τάξης του 14,2% στις δαπάνες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Συνεπώς, οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση οδηγούνται στο 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016. Αν σ'αυτά προσθέσουμε τις περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών και την επικείμενη αξιολόγηση που προετοιμάζει απολύσεις, δε φαίνεται καθόλου παράλογη η στάση της ΟΛΜΕ που προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.  

Να θυμήσουμε πως όλη αυτήν τη χρονιά η Δημόσια Παιδεία κατέρρεε. Χωρίς εκπαιδευτικούς αλλά και υλικές ανάγκες στα σχολεία, με μια σειρά συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων, με υποσιτισμένα παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία. Ο μακρύς δρόμος που άνοιξε το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος του.

Κοντά στο βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα

Από κοντά με το σχέδιο εξόντωσης της δημόσιας Παιδείας, η κυβέρνηση... δείχνει τα δόντια της γενικότερα για τους εργατικούς αγώνες. Η (αναμενώμενη) απειλή για επιστράτευση, σα να ξεθάφτηκε από άλλους καιρούς, είναι με σαφήνεια η γραμμή της κυβέρνησης: ό,τι κινείται καταστέλλεται. ακόμα και ο (παρουσιαζόμενος ως) μετριοπαθής υπουργός της ΔΗΜΑΡ, κ. Αρβανιτόπουλος, δε δίστασε να κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τους συνδικαλιστές από την πρώτη κι όλας στιγμή.  Μάλλον καταλαβαίνει κι ο ίδιος πως το ζήτημα της δημόσιας Παιδείας είναι από καιρό αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών...

Σήμερα αναμένεται η τελική απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: