Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Σταύρος Ιωαννίδης: «Αποτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδ/κών-περιφερειακών εκλογών 18/05»

Σ/φοι, Αλ. Τσίπρα, Χρ. Λάσκο, Γ. Δραγασάκη, ΑΥΓΗ, ΕΠΟΧΗ,
Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. με απόφαση της Κ.Ε. του (ΑΥΓΗ 10/12/2013), κάλεσε τις δυνάμεις του κόμματος, για «άνοιγμα στην κοινωνία με αιχμή το πρόγραμμά του για αλληλεγγύη και ανατροπή της λιτότητας». Συμφώνησα, για αυτό και υπέρ του διέθεσα τις μικρές δυνάμεις μου ως υποψήφιος σύμβουλος με την κίνηση ΑΝ.Α.ΣΑ. του Δήμου Πέλλας, που από 9,28% που πήρε ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. στις εκλογές του 2012 έπιασε 4,9% και ήρθε 4ο σε ισχύ δημοτικό ψηφοδέλτιο με έναν δημοτικό σύμβουλο.
Στην πράξη, όμως, έφτιαξε αυτοδιοικητικές κινήσεις «με κορμό τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.» πολιτικό στόχο, που αφορά κυρίως στην κυβέρνηση της Αριστεράς μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Προοιωνίζεται, έτσι, τις παλιές πρακτικές του ΣΥΝ.του 4% με μικρές συλλογικότητες, γραφειοκρατία, συγκεντρωτισμό, παραγοντισμό κ.τ.λ. παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος και εν πολλοίς της Αριστεράς, με συνέπεια …το έλλειμμα… της δημοκρατίας. Βλέπε, τις υποψηφιότητες του σ. Γ. Σακελλαρίδη και των 13 περιφερειαρχών, τις οποίες διέρρευσε, προφανώς, η ηγεσία και την επόμενη επικύρωσε η Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Βλέπε, επίσης, τις υποψηφιότητες του κ. Καρυπίδη από την Καστοριά και της κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τη Ροδόπη, για τις οποίες δεν ρωτήθηκε η γνώμη των Ο.Μ. του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και της τοπικής κοινωνίας. Ούτε εφαρμόστηκε, αντίθετα απορρίφθηκε αίτημα 37 συντρόφων της Κ.Ε. για τήρηση του Καταστατικού και διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος για την εκλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών (βλέπε ΕΠΟΧΗ 27/04/2014).
Στο Δήμο Πέλλας, η Κίνηση πολιτών ΑΝ.Α.ΣΑ. ιδρύθηκε κάπως διαφορετικά από την πρακτική του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Υπήρξαν αξιόλογες προσωπικές συμμετοχές και επιμέρους συλλογικές δράσεις. Δυστυχώς, όμως, αργήσαμε τουλάχιστον ένα χρόνο και δεν αναδειχθήκαμε μέσα από πρωτοβουλίες δράσης που τις χαρακτηρίζουν σαφείς στόχοι στην υπηρεσία των αναγκών των πολλών πολιτών με συνέπεια και συνέχεια, όπως π.χ. τις πρωτοβουλίες SOSτε το νερό, για τα σκουπίδια, για το βιολογικό, για τα δίκτυα αλληλεγγύης κ.α.
Με ευθύνη, προφανώς, και του τοπικού ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., η ΑΝ.Α.ΣΑ. υπέστη φθορά από «ευνοημένους» του πρώην δημάρχου Παπανικολάουυ (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) στελέχη του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., γιατί αρνήθηκε την απολίτικη και παραγοντίστικη πρότασή τους για κοινή κάθοδο στις εκλογές βάσει μοιρασιάς του χρόνου διοίκησης, δυόμισι χρόνια η παράταξη Παπανικολάου και δυόμισι χρόνια η ΑΝ.Α.ΣΑ. (βλέπε ανακοίνωση της ΑΝ.Α.ΣΑ. 07/04/2014). Μετά όλα αυτά είδαμε με τα συγκεκριμένα στελέχη να κοσμούν … το ψηφοδέλτιο, του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. ΕΥΓΕ!
Σύντροφοι, τα συγκεκριμένα γεγονότα πως αντιμετωπίζονται στη ρίζα του «κακού» πάνω στο χρόνο της εξέλιξής τους;
Τα «δαιμονικά» της ΕΠΟΧΗΣ της 27ης/04 στο Υ.Γ. τους γράφουν «Ένας τρόπος υπάρχει να αποφεύγονται οι «πατάτες»: Ο υπεράνω όλων εσωκομματικός μηχανισμός, γνωρίζουμε τα πρόσωπα που τον απαρτίζουν, να κάνει μια ανοιχτή αυτοκριτική, να δώσει αποφασιστικές αρμοδιότητες στη βάση και να πάψει να υποκαθιστά τα όργανα».
Συμφωνώ, αλλά είναι αυτοκριτική μετά το έγκλημα. Η αποτροπή του απαιτεί, πολιτική βούληση, που φαίνεται να μην υπάρχει στην ηγεσία του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. χάριν του ελέγχου του εσωκομματικού του μηχανισμού. Απαιτεί να μην φοβάται η ηγεσία τη βάση, την κοινωνία. Η αμφίδρομη εμπιστοσύνη ηγεσίας προς τη βάση και τούμπαλιν πιστοποιείται με τη συνταγματική κατασφάλιση, ενόψει αναθεώρησης, των εξής νέων θεσμών:
  1. Νόμος, που να ορίζει την εσωκομματική δημοκρατία όπως στη Γερμανία, που τόσο την επικρίνουμε, και δικαίως λόγω της κρίσης. Να προβλέπει-επιτρέπει μεταξύ άλλων μόνιμο, ανοιχτό, ενυπόγραφο διάλογο όπως π.χ. με το παρόν σημείωμά μου από τις κομματικές, κινηματικές και Δημοτικές ιστοσελίδες χωρίς αποκλεισμούς με εξαίρεση τις βωμολοχίες και κείμενα ναζιστικού περιεχομένου.
  2. Το δημοψήφισμα με πρωτοβουλία του 10% των εγγεγραμμένων πολιτών που το ζητούν από το διαδίκτυο.
  3. Το ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο με απλή αναλογική για κάθε εκλογή αντιπροσώπων με προϋπόθεση συμμετοχής σε αυτό το 0,5% των εγγεγραμμένων πολιτών των αμέσως προηγούμενων εκλογών και κάτω από αυτό με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Το ΕΝΑΙΟ ψηφοδέλτιο να προβλέπει ακόμη, αλφαβητική σειρά υποψηφίων και δίπλα την παράταξη ή κοινοβουλευτικό κόμμα ή ανεξάρτητος/η, ελεύθερη μειωμένη επί των εδρών σταυροδοσία, ήτοι: 2 σταυρούς μέχρι 7 έδρες, 3 σταυρούς μέχρι 12 έδρες, 4 σταυρούς μέχρι 16 έδρες και από εκεί και πάνω 5 σταυρούς δηλαδή 15 % σταυροδοσία, ώστε ο πολίτης να ψηφίζει αξιόπιστα κατά την κρίση του πρόσωπα ακόμη και άλλων παρατάξεων ή ανεξάρτητους χωρίς περιορισμούς, ορίζοντας τις προγραμματικές συμφωνίες και καταργώντας, το δυνατόν, τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος που προανέφερα.
Σύντροφοι, οι τρείς θεσμοί (κ.α.) άμεσης δημοκρατίας που προτείνω νομίζω ότι ακυρώνουν την ενσωμάτωση της ΑΝ.Α.ΣΑ. και του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. στο σύστημα όπως συνέβη με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν είναι πανάκεια. Είναι το νέο ξεκίνημα με δημοκρατικές αρχές στην πράξη, για την κατάκτηση των πολιτικών στόχων μας. Θα ειπωθεί μα, οι άνθρωποι αλλάζουν δύσκολα νοοτροπίες, είναι ρίσκο. Νομίζω ότι εναλλακτική πολιτική χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει.
Με τιμή,
Σταύρος Ιωαννίδης, Συνταξιούχος τελωνειακός, Ανένταχτος συνεργαζόμενος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., Τηλ.: 2382023450, Email: stavioannid@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: