Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Αντιφασιστικές διαδηλώσεις κατά Λεπέν

Χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές γαλλικές πόλεις κατά της ακροδεξιάς, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Γαλλία, ξύπνα», «Όχι στο Μέτωπο του Μίσους» και «Κίνδυνος , το FN προ των πυλών», μετά την ιστορική νίκη που πέτυχε στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής το ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν. 
Στη μεγαλύτερη διαδήλωση, αυτή του Παρισιού (4.200 συμμετέχοντες κατά την αστυνομία, 8.000 κατά τους οργανωτές) μετείχαν κυρίως μαθητές και φοιτητές που φώναζαν τα "παραδοσιακά" συνθήματα εναντίον της άκρας δεξιάς: "Το F για τους Φασίστες, το N για τους Ναζί" (σ.σ. από τα αρχικά FN του Εθνικού Μετώπου) και "Πρώτη, δεύτερη, τρίτη γενιά: είμαστε όλοι παιδιά μεταναστών".
Εκατοντάδες νέοι κατέβηκαν επίσης στους δρόμους της Λιόν, της Τουλούζης, του Στρασβούργου, της Μασσαλίας και άλλων μεγάλων πόλεων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα φοιτητικών και μαθητικών ενώσεων και των νεολαιών του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού κόμματος και των Οικολόγων.
Η κινητοποίηση αυτή πάντως ήταν σημαντικά μικρότερη από τις ογκώδεις διαδηλώσεις της 21ης Απριλίου 2002, όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο πατέρας της Μαρίν και ιδρυτής του κόμματος, πέρασε προς έκπληξη όλων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, για να ηττηθεί ωστόσο στη συνέχεια από τον Ζακ Σιράκ. Εκείνη την ημέρα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις περίπου 1,3 εκ. άνθρωποι σε όλη τη χώρα. Στις ευρωεκλογές της Κυριακής το FN πέτυχε μια ιστορική νίκη συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 25%. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου το 30% των νέων κάτω των 35 ετών που πήγαν να ψηφίσουν, επέλεξαν την ακροδεξιά.


Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: