Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ιρλανδική ρύθμιση δανείων

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η ρύθμιση των δανείων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων με βάση το ιρλανδικό μοντέλο διευθέτησης τραπεζικών οφειλών.
Χθες σε σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Εργασίας Γ. Βρούτση, του υφ. Ανάπτυξης Θαν. Σκορδά και των γ.γ. Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλου, Καταναλωτή Γ. Στεργίου και της ΕΕΤ Χρ. Γκόρτσου, καθώς και του υποδιοικητή της ΤτΕ Ι. Παπαδάκη παρουσιάστηκαν οι παρατηρήσεις και τα σχόλια που έγιναν στον κώδικα δεοντολογίας της κεντρικής τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για τον «μπούσουλα» που δίνει τους τρόπους ρύθμισης των δανείων αλλά και τα «βήματα» που πρέπει να ακολουθούν δανειολήπτες και τραπεζίτες.
Από τις αξιόλογες παρατηρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να επισημανθούν εκείνες για την ύπαρξη γραφειοκρατίας καθώς και για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων. Ιδίως στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν ζητήματα σε ό,τι αφορά τον τρόπο διευθέτησης των οφειλών, καθώς οι αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών φέρονται να ακολουθούν άλλες διαδικασίες από εκείνες που ορίζει ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η κυβέρνηση πιέζει ώστε, έστω και δοκιμαστικά, να ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο η πιλοτική εφαρμογή των τραπεζικών ρυθμίσεων. Το μοντέλο ρύθμισης των δανείων βασίζεται σε τρεις άξονες.
Ο πρώτος είναι ο κώδικας δεοντολογίας τραπεζών μέσα στον οποίο υπάρχουν και τα μοντέλα διευθέτησης των οφειλών. Αυτά είναι: Οι βραχυπρόθεσμες λύσεις με διάρκεια ρύθμισης τα πέντε χρόνια (π.χ. πληρωμή μόνο τόκων, περίοδος χάριτος, αναβολή πληρωμής δόσεων). Οι μακροπρόθεσμες λύσεις για διευθέτηση σε περίοδο άνω των πέντε ετών (π.χ. μόνιμη μείωση του επιτοκίου, παράταση της διάρκειας αποπληρωμής, λειτουργική αναδιάρθρωση επιχειρήσεων).
Οριστική λύση: Λύσεις οριστικής διευθέτησης (π.χ. εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου, μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση, μεταβίβαση του δανείου σε άλλη τράπεζα).
Ο δεύτερος άξονας είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Σύμφωνα με αυτές θα καθορίζονται οι ρυθμίσεις πληρωμών αλλά και το μοντέλο ρύθμισης των δανείων. Ετσι για έναν ενήλικα οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης κυμαίνονται από 537 μέχρι 682 ευρώ. Για ένα ζευγάρι τα έξοδα που δικαιολογούνται ξεκινούν από 906 και φτάνουν μέχρι τα 1.160 ευρώ. Σε μία οικογένεια με δύο παιδιά οι εύλογες δαπάνες διαμορφώνονται από τα 1.347 ευρώ μέχρι τα 1.720 ευρώ.
Ο τρίτος άξονας είναι ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης». Είναι εκείνος που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες, π.χ. έσοδα, περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για τον δανειολήπτη που θα πληρώνει με συνέπεια τις νέες του δόσεις κι αν αλλάξουν τα οικονομικά του δεδομένα θα ενημερώνει τις τράπεζες.

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: