Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Το ΚΚΕ καταγγέλλει πως τα θέματα στη Τράπεζα Θεμάτων χαρακτηρίζονται από υψηλότατο βαθμό δυσκολίας

Καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς, ευχήθηκε, με δήλωσή του, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν αύριο Τετάρτη.
"Εύχομαι καλή επιτυχία στις μαθήτριες και στους μαθητές που από αύριο συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η έναρξη των εξετάσεων αυτών σηματοδοτεί την αφετηρία κατάκτησης νέων στόχων, και οι κόποι των μαθητών και οι θυσίες των οικογενειών τους θα ανταμειφθούν", σημειώνει ο υπουργός Παιδείας και προσθέτει:
"Καλή δύναμη και στους εκπαιδευτικούς που καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για μια ποιοτικότερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση, αλλά και σε όλους εκείνους που συμβάλλουν, με οποιονδήποτε τρόπο, στην επιτυχή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων".
Το ΚΚΕ όμως καταγγέλλει πως με το άνοιγμα τη Δευτέρα της Τράπεζας Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις στην Α' Λυκείου αποδεικνύεται πως οι αλλαγές που έγιναν στο Λύκειο οδηγούν στο να “πεταχτούν” έξω από αυτό,"τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών".
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "τα θέματα που εμπεριέχονται στην Τράπεζα Θεμάτων -και τα οποία ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να επιλέξει- χαρακτηρίζονται από υψηλότατο βαθμό δυσκολίας, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που οι εξετάσεις είχαν αποκλειστικά ενδοσχολικό χαρακτήρα".
"Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί πρόκληση. Ειδικά για φέτος, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι ήταν χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που έλειψαν μέχρι και τα μέσα της σχολικής χρονιάς και σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα κενά δεν καλύφθηκαν ποτέ", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για προκλητικούς και κάλπικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η Τράπεζα Θεμάτων ενοποιεί την σχολική ύλη, ότι εξασφαλίζει την αξιοκρατική αξιολόγηση των μαθητών και ότι θα παταχθεί η παραπαιδεία, "όταν είναι γνωστό, ότι αυτές τις ημέρες οι ιδιοκτήτες των μεγάλων συγκροτημάτων φροντιστηρίων τρίβουν κυριολεκτικά τα χέρια τους.
Η επιμονή της κυβέρνησης για εφαρμογή πάσει θυσία της Τράπεζας Θεμάτων, από φέτος, τρεις μέρες πριν τις εξετάσεις, χωρίς ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν, αποδεικνύει ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο σχολείο θεωρούνται στρατηγικής σημασίας ζήτημα, για κυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Ένωση-πλουτοκρατία", αναφέρει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι "είναι επιτακτική ανάγκη, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση να αποσύρει την Τράπεζα Θεμάτων".
"Οι προαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο δεν μπορεί παρά να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών, όπως απαιτεί η παιδαγωγική πράξη, το κίνημα των γονέων, των εκπαιδευτικών και οι μαθητές", καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή: News247.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: