Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Έχασαν το ΕΚΑΣ χιλιάδες δικαιούχοι – Ταλαιπωρία στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ

Πανικός προκλήθηκε σήμερα στα περισσότερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, από χιλιάδες αγανακτισμένους συνταξιούχους που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν γιατί διαπίστωσαν ότι δεν τους είχε καταβληθεί το ΕΚΑΣ. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 20.000 συνταξιούχοι που λάμβαναν το ΕΚΑΣ πέρσι, φέτος αποκλείστηκαν από τη χορήγησή του.
Υπήρξαν μάλιστα και χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως είναι στο υποκατάστημα στα Τρίκαλα, που 42 ανάπηροι διαπίστωσαν ότι έχασαν το ΕΚΑΣ και ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους του ΙΚΑ ότι πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να το λάβουν ξανά.
Ας σημειωθεί ότι μόλις στις 15 Μαϊου δόθηκε το ΕΚΑΣ σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και τώρα σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένοι από αυτούς διαπίστωσαν ότι είχαν χάσει το συγκεκριμένο επίδομα. 
Η διοίκηση του ΙΚΑ προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της, μιας και θεωρεί ότι αρμόδιο για να ενημερώσει τους δικαιούχους ότι δεν πρόκειται να λάβουν στο εξής ΕΚΑΣ, είναι το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, για το γεγονός ότι δεν εστάλη ούτε μια απλή ενημερωτική επιστολή στους δικαιούχους που έχασαν το επίδομα, αρμόδια στελέχη του Ιδρύματος τόνιζαν ότι κάτι τέτοιο «δεν προβλέπεται από το νόμο». 
Πάντως, χαρακτηριστικό της εμπλοκής που προέκυψε είναι ότι το ΕΚΑΣ που δόθηκε χθες, περιλαμβάνει αναδρομικά ποσά από την αρχή του έτους, με συνέπεια το τελικό κονδύλι που εκταμιεύθηκε να φτάνει τα 25.000.000 ευρώ, υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει νόμου, από 1.1.14 το ΕΚΑΣ καταβάλλεται μόνο σε συνταξιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί και παράλληλα είναι άνω των 65 ετών. Έως πέρσι το ΕΚΑΣ το λάμβαναν οι συνταξιούχοι από 60 χρόνων και άνω.

Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: