Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Αύξηση εσόδων στα μουσεία που εφαρμόζεται το Εθνικό Σχέδιο Αναβάθμισης

Εντυπωσιακή αύξηση εσόδων διαπιστώνεται, ήδη από τον Απρίλιο, στα 33 μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όπου εφαρμόζεται το Εθνικό Πιλοτικό Σχέδιο αναβάθμισης, που περιλαμβάνει την επέκταση του ωραρίου, την ανακαίνιση και επαναλειτουργία των πωλητηρίων, τον επανασχεδιασμό της πολιτικής των πωλητέων ειδών κ.α.
«Τα στοιχεία δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση των εισπράξεων σε πολλούς χώρους», είπε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Και αυτό είναι μόνο η αρχή», συνέχισε. «Περιμένουμε ότι τα μέτρα αναβάθμισης θα αποδώσουν τα μέγιστα στη συνέχεια. Επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι μόνο στοιχείο της ταυτότητάς μας, αλλά και διαβατήριό μας για τον κόσμο. Και επιπλέον είναι εργαλείο ανάπτυξης σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για την Ελληνική οικονομία».
Κατά την εφαρμογή του, το Εθνικό Πιλοτικό Σχέδιο εμπλουτίζεται με νέες παραμέτρους που ενισχύουν την αποτελεσματικότητά του:
  • Για πρώτη φορά, με εντολή υπουργού, που φθάνει μέσω ΤΑΠΑ στις κατά τόπους εφορείες, υποχρεούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώνουν καθημερινά για τους επισκέπτες, τα έσοδα και την κίνηση των πωλητηρίων, ώστε να αποφασίζονται ταχύτατα οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
  • Προχωρεί η διαδικασία για το σχεδιασμό και την κατασκευή νέων πωλητηρίων, όπου χρειάζονται, τα οποία, υπό την επίβλεψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα τηρούν τα αναγκαία ποιοτικά, τεχνικά και αισθητικά κριτήρια.
  • Σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τους τελειοφοίτους της ΑΣΚΤ, με σκοπό να αναδειχθούν έργα νέων εικαστικών με αναφορές στην πολιτιστική μας κληρονομιά, τα οποία θα εμπλουτίσουν τα πωλητήρια όλης της χώρας. 
«Θέλουμε να αναδείξουμε τα νέα δημιουργικά ταλέντα της χώρας μας, να διευκολύνουμε τη συνάντηση του σύγχρονου πολιτισμού με τη μεγάλη μας παράδοση, αλλά και να προσφέρουμε ένα οικονομικό όφελος στους νέους καλλιτέχνες», είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.
«Αυτή η επιλογή σηματοδοτεί και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη συνεργασία με τα βιοτεχνικά επιμελητήρια», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη. Και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να έχει στήριξη και από ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει δηλαδή μια υγιή οικονομική διάσταση».
«Αγορά εργασίας για μας είναι η ίδια η κοινωνία και ο πολιτισμός», είπε ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ κ. Γιώργος Χαρβαλιάς, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό και τη Γεν.Γραμματέα για την πρωτοβουλία. Και πρόσθεσε ότι οι τελειόφοιτοι της σχολής μπορούν να προσφέρουν σε πολλούς τομείς, μικρογλυπτικής, κοσμήματος, έργων μικρών διαστάσεων κ.α. Τα έργα θα τεθούν στην κρίση επιστημονικής επιτροπής, της οποίας θα προϊσταται ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Αγγελος Αντωνόπουλος.
  • Τέλος, συγκεντρώνονται στοιχεία για την επέκταση του Εθνικού Πιλοτικού Σχεδίου αναβάθμισης και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους περιοχών όπως η Ηπειρος, η Ανατολική Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο κ.α.
«Θα προχωρήσουμε μεθοδικά, όπως μέχρι τώρα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και επεσήμανε ότι η επιτυχία του προγράμματος αποτελεί επίτευγμα των δημοσίων δομών, των στελεχών και των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού». 

Πηγή: nerit.gr

Και μεις κύριε;
Και στο δικό μας Μουσείο παρουσιάζεται αύξηση επισκεπτών και φυσικά εσόδων, αλλά αυτό γίνεται με τουριστικό «αυτοματισμό» και όχι με κανένα Εθνικό Πιλοτικό Σχέδιο Αναβάθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: