Σάββατο 31 Μαΐου 2014

«Μαγνήτισαν» οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 115% ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
Αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 50% έως και πάνω από 100% σημειώθηκε στους περισσότερους από τους 33 χώρους οι οποίοι άνοιξαν φέτος με διευρυμένο ωράριο.
Οπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όλοι οι χώροι είχαν αύξηση, η οποία ξεκινά από 14% για το Σούνιο, 16% για τη Ρόδο και γρήγορα σκαρφαλώνει στο 50% και πλέον για την Ολυμπία, τη Δήλο, τη Σπιναλόγκα, την Κνωσό, φτάνοντας μέχρι το 115,81% για το Ακρωτήρι Θήρας. Μεγάλη είναι και η αύξηση των εσόδων από εισιτήρια και πωλητέα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως ανάλογα στοιχεία θα συγκεντρώνονται καθημερινά από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
Η καλυτέρευση των οικονομικών δεικτών είναι, όπως είπε, σημαντική σε αυτούς τους καιρούς που το κράτος δυσκολεύεται. Διευκρίνισε πως το κράτος είναι υποχρεωμένο να συντηρεί την πολιτιστική κληρονομιά, όμως δεν θα έβλεπε αρνητικά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τα βιοτεχνικά επιμελητήρια.
Αυτό αναμένεται σύντομα, σύμφωνα και με τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μια σημαντική συνεργασία με τους τελειόφοιτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασία με μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την παραγωγή πωλητέων που δεν θα είναι ακριβή αντίγραφα.
Για τη συνεργασία μίλησε ο πρύτανης της Σχολής Γιώργος Χαρβαλιάς, ο οποίος ανέφερε πως θα κληθούν όσοι τελειόφοιτοι θέλουν να εμπνευστούν από τις αρχαιότητες. Ειδική επιτροπή θα καθορίσει ποια θα μπορούν να πωλούνται. Η συνεργασία με τη σχολή θα συνεχιστεί.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος λόγω της επετείου άλωσης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως η Αγια-Σοφιά «δεν μπορεί να μπαίνει στο στόχαστρο για εκλογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες», σχολιάζοντας την απειλή μετατροπής της σε τζαμί. Οπως είπε, αυτό δεν είναι ένα διμερές θέμα, είναι ένα θέμα διεθνές και πρέπει να επιληφθεί η διεθνής κοινότητα.
Παρουσίασε επίσης τον νέο διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Γ. Βράνου. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μέλλον της Καμεράτας και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, είπε ότι δεν θα κλείσουν και ότι σύντομα θα αναγγελθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Αν χρειαστεί θα συνενώσουμε δυνάμεις», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει αν εννοούσε και τυχόν συνένωση ορχηστρών, ίσως ακόμα και υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μουσικής.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: