Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Σεισμική δόνηση 6,5 Ρίχτερ μεταξύ Λήμνου - Σαμοθράκης

Σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών σημειώθηκε στις 12.24 με επίκεντρο νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης και εστιακό βάθος 5 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Δραστηριοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός για την παροχή βοήθειας σε Λήμνο και Σαμοθράκη. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,2 βαθμών. Αστυνομικές πηγές της Σαμοθράκης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι "ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών".
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στη Λήμνο, ενώ στην Αλεξανδρούπολη, έπεσε το τηλεοπτικό σήμα. Επίσης η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.
Στη Λήμνο υπάρχουν τρείς ελαφρά τραυματίες  και  υλικές ζημιές. Ο σεισμός χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες επιφανειακός και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, στα τουρκικά παράλια τη Σόφια καθώς και σε πόλεις της αν. Βουγλαρίας.
Σύμφωνα με τη σεισμολόγο Γεωργία Πανοπούλου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενώ ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών. Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόνηση έγινε μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, 25 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. "Πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας".
Όπως τόνισε ο κ Καρακώστας, "η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο".
Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα  ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "ο σεισμός έγινε στις 12:25 με προκαταρκτικό μέγεθος 6,5 ρίχτερ. Έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας. 'Εγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο", όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, "οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές". Όπως επεσήμανε ο κ.Λέκκας, "τα κτίρια στα δυο αυτά νησιά είναι πολύ καλά και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα".
Σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές αρχές, δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών στη Λέσβο. Στη Λήμνο, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας.Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: