Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν τις απλήρωτες υπερωρίες και το «ψαλίδι» στο Δώρο Χριστουγέννων

Από τους 158 παρόντες βουλευτές της ΝΔ υπερψηφίστηκαν τα επίμαχα άρθρα 10, 17, 18 του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από συζήτηση και διαξιφισμούς 11 ωρών.
Για τα άρθρα 10, 17 και 18 του νομοσχεδίου όπου αφορούν εργασιακά ζητήματα (όπως τις απλήρωτες υπερωρίες αναπλήρωσης χρόνου εργασίας σε περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος τεθεί σε καραντίνα, αλλά τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων), ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία τόσο το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ.
Τα άρθρα 10 (προβλέπει την επιβολή απλήρωτων υπερωριών σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώθηκαν με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ σε προληπτική καραντίνα) και 17 (οδηγεί σε μειώσεις στο Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, αφού μέρος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ που δίνονται μηνιαία την περίοδο των αναστολών) υπερψηφίσθηκαν από τους 158 παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έναντι 124 βουλευτών από όλο το φάσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τα καταψήφισαν.
Στην Ελλάδα οι "νεοφιλελεύθεροι" χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς... από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.
Επίσης, το άρθρο 18 που αφορά την δυνατότητα υπερωριών χωρίς απόφαση έγκρισης του υπουργού, σε περίπτωση που ο αριθμός των ωρών αυτών έχει εξαντληθεί, υπερψηφίσθηκε από τους 158 παρόντες βουλευτές της ΝΔ, έναντι 114 που το καταψήφισαν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του Μέρα25, ενώ οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης ψήφισαν «παρών».
Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι δεν είναι αντεργατικό μέτρο η απλήρωτη εργασία. «Απλήρωτη εργασία; Πού τα είδατε αυτά;» διερωτήθηκε ο Γ. Βρούτσης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Αχτσιόγλου: Ο Βρούτσης υπαινίχθηκε ότι οι εργαζόμενοι του χρωστάνε κιόλας
Σφοδρή ήταν η απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου η οποία τόνισε ότι ο υπουργός Εργασίας υπαινίχθηκε ότι οι εργαζόμενοι του χρωστάνε κιόλας. «Νομοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες και ο κ. Βρούτσης υπαινίχθηκε ότι οι εργαζόμενοι του χρωστάνε κιόλας, ότι τους κάνει χάρη που τους υποχρεώνει σε απλήρωτη υπερωρία για τον μισό χρόνο της καραντίνας και όχι για όλο.
Ο υπουργός Εργασίας προσβάλλει τους εργαζόμενους όταν ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ τους η μείωση μισθών με το αποτυχημένο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, η μείωση του δώρου Χριστουγέννων, η παροχή δυνατότητας στον εργοδότη για περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες».
Η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «ολόκληρο το καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς ούτε ένα ευρώ εισόδημα και η κυβέρνηση δεν αναρωτήθηκε πώς επιβίωσαν».
Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «είναι πρόκληση ο κ. Βρούτσης να λέει “ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα είχε διαλύσει όλα”, γιατί ζητήσαμε να αναπληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων, να υπάρχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων και των σχέσεων εργασίας, να καταβληθεί πλήρως το δώρο Χριστουγέννων, να προβλεφθεί άδεια ειδικού σκοπού για όσους βρίσκονται σε καραντίνα, να μπουν κανόνες στην τηλεργασία».
Παφίλης: Επίθεση και στα τελευταία εργασιακά δικαιώματα
Επίθεση και στα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης είναι το νέο σλόγκαν της κυβέρνησης. Αλήθεια που ζείτε; Ο κόσμος είναι ανήσυχος δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Και μιλάτε για αυτοπεποίθηση; Όμως έχετε δίκιο. Μιλάτε για αυτοπεποίθηση των μεγαλοκαρχαριών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Ζητάτε από τους εργαζόμενους να δεχθούν την καρατόμηση των τελευταίων δικαιωμάτων που τους έχουν απομείνει. Τι ζητάτε; Να πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι την υγειονομική κρίση, όπως πλήρωσαν και την οικονομική κρίση;».
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: